Філософія "0 відходів" у дії – в передмісті Києва активісти започаткували екологічний флешмоб. Так пропагують раціональне ставлення до утилізації сміття серед сусідів. Кореспонденти "5 каналу" цікавилися – як небайдужі в селі та самій столиці наближають "чисте" майбутнє.
Макулатуру ми збираємо разом. Гроші, які отримуємо від здачі макулатури, йдуть на потреби села", – мешканка села Віта-Поштова Марина Дєліні демонструє результати попереднього марафону з роздільного збору сміття. Так активісти разом просувають еко-тренди серед односельців.
Нині оголосили флешмоб із перероблення харчових відходів "Я компостую": "Ми зробили у "Фейсбуці" пост. Люди можуть подивитися, що можна зробити, щоб це було для них вигідно, корисно і дешево".
Своїм досвідом ділиться еко-активістка Алла Соловйова. Каже: на переробку йде практично все рослинне – від картопляного лушпиння до макухи з кави та чаю: "Використовую технологію компостування за допомогою каліфорнійського черв'яка. І маю добротний компост. Мені не треба купувати в магазині, такі речі зараз коштують недешево".
Завдяки компостуванню та роздільному збору тут економлять ще й на вивезенні сміття, пояснює активіст Гліб Лісовський. Домовилися із місцевим комунальним підприємством платити тільки за несортоване.
"Ми економимо приблизно вдвічі або втричі. І коли люди розуміють, що сортуючи вони економлять стільки, то вони і починають сортувати", – знизує плечима мешканець села Гліб Лісовський.
Щомісяця з комунального сектора Києва вивозять понад 60 тис. тонн сміття. Менше чверті – сортоване. В "Київкомунсервісі" визнають, що спеціальних контейнерів лише 2,5 тис. Решта – звичайні. Невідсортоване – а це органіка в купі з поліетиленом – відправляється на полігон. Там гниє і утворює метан. Проти – свідомі кияни. Впевнені: розв'язати проблему можна в себе в квартирі.
Непримітний на вигляд пластиковий контейнер, а по суті – справжня домашня система перероблення органіки. У світі такі використовують уже давно. Для столиці це поки що екзотика.

Киянка Олександра Патлач про екологічне життя і компостування знає все. Крім ось такого домашнього вермикомпостера з хробаками, має ще приладдя – відра для попереднього компостування бактеріями бокаші. Запевняє, від цього у квартирі жодного дискомфорту. Тільки зацікавленість з боку гостей.
"Коли ми завели хробаків, скажімо так, як домашніх тварин, абсолютно нормально це друзі сприйняли. Єдине, що був такий підвищений інтерес. Як це? Що це? А вони не розповзуться?" – сміється дівчина.
Результат діяльності хробаків можна легко застосувати у квартирі, – переконана киянка. І закликає решту не боятися таких експериментів удома. Культуру еко-життя починати із себе, а не кивати на обставини: "Посадити туди якусь рослину або кісточку. Кісточку авокадо, наприклад. На очах органіка знову перетворюється на землю і знову дає життя. Як це і має бути".
Олена Соловйова, Віктор Сніжко, Руслан Альмухаммедов, "5 канал"
На Київщині зайнялось сміттєзвалище – фоторепортаж