З'явився офіційний перелік вимог до роботи літніх майданчиків кафе та перукарень після послаблення карантину в Києві. Про це йдеться у відповідному розпорядженні КМДА.
Літні та сезонні майданчики кафе та ресторанів
Згідно з розпорядженням столичної влади, робота літніх та сезонних майданчиків кафе та ресторанів може бути відновлена за умови дотримання протиепідемічних заходів. Так, заклади повинні дотримуватися таких вимог:
- на вході мають бути встановлені дозатори чи диспенсери з антисептиком, а відвідувачі повинні проходити санітарний контроль та бути в масках;
- відвідувачі мають очікувати своєї черги поза межами приміщень, а заклади мають забезпечити маркування відстані у 1,5 метра для відвідувачів, що чекають своєї черги;
- відстань між місцями для сидіння за сусідніми столиками не менше 1,5 метра, а за одним столиком можуть сидіти не більш як два клієнти (без урахування дітей молодше 14 років);
- меню має розміщуватися для ознайомлення поруч із місцем прийняття/видачі замовлень, клієнтам видавати меню заборонено;
- замовлення мають здійснюватися та видаватися дистанційно (через спеціально облаштоване вікно або вхідні двері закладу);
- офіціант повинен приймати та видавати замовлення лише на відстані не менше 1,5 метра до клієнта;
- місце видачі замовлень та розрахунку має бути облаштоване столиком чи поличкою для передачі замовлення без особистого контакту з клієнтом;
- забезпечена можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку;
- персонал щоденно повинен проходити термометрію та бути забезпечений засобами індивідуального захисту на 5 днів.
Перукарні, салони краси та косметологічні кабінети
Салони краси, перукарні та косметологічні кабінети також відновлять свою роботу в рамках першого етапу послаблення карантину. Відповідно до розпорядження КМДА, заклади повинні дотримуватися таких вимог:
- попередній запис клієнтів з часовим інтервалом у щонайменше 15 хвилин;
- відвідувачі допускаються з розрахунку не більше 1 особи на 10 кв. метрів;
- на вході мають бути встановлені дозатори чи диспенсери з антисептиком, а відвідувачі повинні проходити санітарний контроль та бути в масках;
- відвідувачі мають очікувати своєї черги поза межами приміщень, а заклади мають забезпечити маркування відстані у 1,5 метра для відвідувачів, що чекають своєї черги;
- дистанція між місцями надання послуг (3 метри – для паралельних рядів, 1,8 метра при розташуванні по осі та 0,7 метра від останнього місця до стіни чи іншої перепони);
- обов'язкова наявність масок та одноразових рукавичок. Рукавички необхідно змінювати після кожного непов'язаного між собою робочого процесу;
- проведення дезінфекційних заходів кожні 2 години в приміщенні, а також дезінфекція поверхонь та інструментів після кожного клієнта;
- персонал щоденно повинен проходити термометрію та бути забезпечений засобами індивідуального захисту на 5 днів.
Крім того, всі заклади повинні проінформувати клієнтів щодо встановлених обмежень на своїх веб-сайтах, сторінках у соцмережах, при проведенні запису телефоном чи іншим способом.
Нагадаємо, в Україні виявили вже понад 15 тис. інфікованих коронавірусом – за добу додалося 522 випадки.
Відзавтра в Україні діятиме пом'якшення карантину. Це стосується відкриття парків та низки закладів.