У християн східного обряду почався Великий піст, який триватиме до 2 травня – свята Світлого Христового Воскресіння. Упродовж цього періоду не вживають м'ясо, молоко, яйця, рибу. Послаблення буває тільки на свята і для окремих категорій людей. З якими думками розпочали віряни Великий піст і як правильно виходити з нього, щоби не нашкодити здоров'ю – у сюжеті журналістки "5-го" Олени Рибінської.
"Налаштувалася, що мені треба контролювати себе, свої думки і це буде з користю для моєї душі", – каже Марія Ясинчук.
Киянка Марія постуватиме вперше у житті, хоча відмовитись від їжі тваринного походження думала не раз.
"Постійно виправдовуєш, бо щось там захворіла чи як я буду без м'яса. Ми собі робимо зло, для християнина головна молитва і піст", – вважає жінка.
Тож цьогоріч, окрім відмови від м'яса, молока, яєць, риби та алкоголю, вирішила не забувати і про головну складову посту – духовну.
"Доведи це справами добрими, допоможи хворій дитинці, не сварися з подругою, не пиши гнівних коментарів у фейсбуці", – зауважує киянка.
Хмельничанка Ольга вже не перший рік обмежує себе під час посту. Каже: спочатку сприймала його як дієту. Проте з часом зрозуміла: головне – духовне очищення.
"Спочатку йдуть такі неділі – підготовчі, а тоді вже от ми вступаємо у великі дні Великого посту. Для того, щоб побільше зрозуміти, зараз дуже тяжке таке життя – переосмислити свої цінності", – пояснює Ольга Горіла.
"Якщо людина обмежує лише в їжі, то це є дієтою, а не є постом. Піст духовна і фізична складова, людина складається з душі і тіла, і постити духовно і тілесно", – наголосив священник ПЦУ Михайло Омельян.
Початок Великого посту символізує духовну боротьбу з гріхами та злими намірами через покаяння, молитви та добрі вчинки. Під час посту, що триватиме 7 тижнів аж до Великодня, послаблення дозволяються лише на великі свята – Благовіщення Пресвятої Богородиці та на Лазареву суботу. Також пом'якшити піст можна дітям, вагітним жінкам та недужим людям. А от останній тиждень перед Воскресінням – Страсний – найсуворіший. Тоді віряни згадують Таємну Вечерю, суд над Ісусом і його страту.
"З Богом легко, а без Бога і пройти піст людина не можна. Піст – це наша доброта і любов до людей. Якщо ми злі до людей, якщо не споживаємо їжу, то це не піст. Милостивий допомогти, кому можемо – слово, розрада, підтримка і бути поруч", – зазначив священник.
Лікарі обмеження в їжі також вважають корисним. Такі дії збігаються з дієтичними рекомендаціями при хворобах серця, печінки, підшлункової залози тощо. Виходити з посту рекомендують поступово, не вживаючи відразу всі страви в перший день Великодня. Слід утриматися й від алкоголю.
"Перепади в харчуванні дають навантаження на шлунково-кишковий тракт, а коли алкоголь – то може викликати загострення хронічних захворювань і серцево-судинну систему. Організм адаптується до будь-яких змін і підвищеного споживання продуктів, але переїдання, вживання вкрай жирної їжі після виходу з посту – безперечно загострювати захворювання", – сказав лікар-гастроентеролог Олег Зубрицький.
Цьогоріч Великий піст завершується 1 травня, а вже наступного дня відзначатимуть найвеличніше християнське свято – Великдень. Віряни, лікарі й священнослужителі вважають: дотримуватися посту та обмежувати себе у їжі впродовж усіх 40 днів – справа особиста. Головне, не "з'їсти" одне одного.
Олена Рибінська, Ганна Несевра, "5 канал"