Ціни на «борщовий набір» зросли на третину

    Продукти харчування подорожчали. Рекорд побила - цибуля та картопля. Таке здорожчання споживачі пов'язують із валютними коливаннями. При цьому аграрії бідкаються - чимало городини згнило. Тож вони змушені перестраховуватися і заздалегідь підвищувати вартість овочів.

    Олена Махно, «5 канал»: «Гривня впала, ціни зросли. Першими схуднули гаманці автомобілістів. Вартість пального підскочила. Тепер подорожчали і харчі».

    Лише борщовий набір зріс на третину. Продавці не встигають змінювати цінники. Нині морква та буряк уже по 8 гривень. Стільки ж і картопля, 4 гривні - капуста. Утім навіть попри такі цифри - надприбутків продавці не отримують.

    Галина Андрущенко, продавчиня: «Та 1 гривню у нас зазору. 1 чи навіть 2, як у селі і то навіть багато. І так уже даємо, як кажу подешевше».

    Особливо лякають ціни на цибулю. Вона здорожчала чи не удесятеро.

    Тамара Міланченко, продавчиня:«Была 40 копеек закупочная цена в том году. Ну, пускай пока сюда привозили, ну гривне 2. Был лук, ну как всегда. Когда в один год много садят и он не почем, то на следующий - меньше садят. И уже дороже».

    Тож купувати харчів українці стали менше. Навіть напередодні свят - покупців небагато. А якщо купують, то по кілька кілограмів. М'ясо теж здивувало споживачів. Воно подешевшало. Та попри це купувати більше не стали.

    Світлана, продавчиня: «Раніше було и 50 сало, і 45 гарне. Зараз 40 - 30 гривень, але навіть по 30 не беруть. Немає людей - бачите пустота».

    Натомість ціни знижуватимуться і надалі, прогнозують експерти. Вартість свинини зупиниться на позначці - сорок чотири гривні і суттєво не підскочить на Великдень.

    Аліна Жарко, експерт ринку тваринництва УКАБ: «Навіть, коли курс долара зріз, то закупівельні ціни на свинину продовжувалися знижуватися. То це якось був такий дисбаланс. Тому що попит на м’ясо був низький. Купівельна спроможність у населення не висока і люди економили».

    А от ситуацію із цінами на овочі прогнозувати експерти не беруться. Весна розпочалася з сюрпризів. Так, картопля, - вже побила цінові рекорди. І на здешевлення очікувати не варто.

    Ігор Остапчук, експерт ринку рослинництва УКАБ: «5-6 гривень, які вони отримують від реалізації картоплі, що вони могли купити місяці два тому, і що вони зможуть купити зараз. Тобто відносно і цього будуть ґрунтуватися їхні ціни. Вони закладають ціну так сказати з запасом на майбутнє».

    Нині заощадити можна хіба що на оптових покупках. На гуртових ринках харчі дешевші на чверть. Зекономити можна і на ярмарках. Подекуди харчі від виробників коштують удвічі менше.

    Олена Махно, Леонід Коваленко, «5 канал».

    Попередній матеріал
    Святковий флешмоб у формі серця влаштували українські моряки
    Наступний матеріал
    У Києві відкрили виставку «Вогонь любові. Присвята Майдану»