Сніданок

Цей сніданок збільшує ризик раку – застереження від науковців

Rachel Park / Unsplash

Популярна страва для сніданку може бути фактором ризику розвитку раку

Бекон і сосиски вже давно мають сумнівну славу небезпечних сніданкових продуктів через доведений зв’язок із серйозними захворюваннями, зокрема раком. Але, як виявилося, загроза може приховуватися навіть у тих стравах, які здаються значно "невиннішими" – наприклад, у солодких пластівцях. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Daily Mail.

Популярні серед дітей і дорослих цукрові пластівці належать до групи ультраоброблених продуктів (UPF). Це харчові вироби, створені промисловими методами з використанням великої кількості добавок – барвників, підсолоджувачів, загусників, консервантів – і технологій, які лише імітують натуральну їжу.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), понад половина щоденних калорій середньостатистичного американця надходить саме з ультраоброблених продуктів. Для дітей і підлітків ця цифра ще вища – близько двох третин від усього раціону.

Нещодавнє дослідження британських науковців, опубліковане в журналі BMJ, встановило: збільшення частки UPF у раціоні всього на 10% підвищує ризик розвитку будь-якого виду раку на 12%. При цьому ризик виникнення раку молочної залози зростає на 11%. Найвиразніший зв’язок між високим споживанням ультраоброблених продуктів і онкологією було зафіксовано саме у випадках, коли в меню регулярно з’являлися солодкі пластівці.

У дослідженні, яке тривало понад вісім років, взяли участь понад 100 тисяч дорослих. Учасники надавали детальну інформацію про свій щоденний раціон і проходили періодичні медичні обстеження. За цей час було зафіксовано понад 2200 нових діагнозів раку, зокрема 739 випадків онкології молочної залози.

Таким чином, навіть ті продукти, які в рекламі подаються, як "частина збалансованого сніданку", можуть мати приховану небезпеку. Фахівці рекомендують максимально обмежувати споживання ультраоброблених страв і надавати перевагу свіжим, натуральним продуктам, щоб знизити ризики для здоров’я в довгостроковій перспективі.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що американка, яка відсвяткувала 100-річчя, назвала свій "секретний" сніданок.

Чудернацькі історії з України, котики, скандали світових зірок, гумор і трохи дикого трешу з московських боліт – читайте першими в Telegram Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ