Вручення повістки

Відстрочку скасовують: які категорії громадян почнуть мобілізувати в Україні

24tv.ua

"Шанс на відстрочку один із тисячі, тобто нульовий"

У Верховній Раді тривають обговорення щодо законопроєкту про мобілізацію, відповідно до якого певні категорії чоловіків втратять відстрочку і можуть бути призвані на службу. Детальніше про це розповів адвокат Роман Сімутін, передає "Дивогляд".

Експерт виділив декілька категорій громадян, для яких можуть скасувати відстрочку через необхідність догляду за близьким родичем.

Хто втратить відстрочку в Україні

Усиновителі

У чинній редакції статті 23 Закону України "Про мобілізацію", у дев'ятому абзаці йдеться про надання усиновителям відстрочки від призову на службу у державній армії. При цьому у поданому до парламенту законопроєкті цей абзац залишили недоторканим, але у змінах, які оприлюднили у мережі, ця категорія зникла з переліку тих, хто може претендувати на відстрочку.

Інвалідність дружини

За словами адвоката Романа Сімутіна, депутати повністю виключили абзац 11 статті 23 Закону України "Про мобілізацію", який передбачає надання відстрочки чоловікам, які мають дружину з-поміж осіб з інвалідністю. При цьому вони залишили лише абзац 10, відповідно до якого відстрочка буде надаватися лише тим чоловікам, які здійснюють постійний догляд.

"Якщо у дружини друга група, тоді отримати висновок лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) складно, але можливо, а якщо третя – тоді шанс один із тисячі, тобто нульовий", – сказав Сімутін.

Інвалідність батьків

У чинній редакції статті 23 Закону України "Про мобілізацію" відстрочка передбачена лише чоловікам, чиї батьки мають I чи II групу інвалідності, але за умови відсутності інших працездатних осіб, які за законом зобов’язані їх утримувати.

При цьому абзац 11 депутати прибрали повністю, а абзац 12 дещо змінили у частині, де відстрочку надаватимуть членам сім’ї першого ступеня споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I або II групи, які зайняті постійним доглядом за нею, а також членам сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного).

"Якщо ви претендуєте на постійний догляд, то повинні бути жебраком, живучи з розрахунку не більше 2920 грн на члена сім’ї та доглядати іншого жебрака, когось із батьків з мінімальною пенсією і компенсацією від держави у вигляді ще пари сотень гривень", – відмітив правозахисник.

Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, що в Україні розширили перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ