Є низка продуктів, які "демонізуються" через надмірну калорійність і значний вміст жирів, але, виявляється, їх не лише можна, а й треба їсти щодня. Навіть тим, хто хоче схуднути. У цьому переконані іспанські дієтологи, пише газета La Vanguardia.
Лікарі наводять перелік із п’яти жирних продуктів, які вони наполегливо рекомендують споживати якомога частіше:
Яйця

Цей продукт насичений корисними жирами, білками і вітамінами. Був період, коли медики рекомендували уникати їх через ризик підвищення холестерину. Однак зараз навіть іспанський Фонд серця змінив свої рекомендації і дозволяє вживати одне яйце щодня.
Горіхи

Це правда, що волоські горіхи, мигдаль, фундук і кеш’ю дуже калорійні, однак вони також і насичені корисними елементами і добре втамовують голод. Зараз уже є кілька наукових досліджень, які підтверджують, що між споживанням горіхів і набором зайвої ваги немає зв’язку. Окрім того, ці дослідження показують, що жінки, які хоча б кілька разів на тиждень вживають горіхи, набирають менше ваги.
Горіхи також рекомендують ввести в раціон для зменшення ризику серцево-судинних захворювань. Раніше вчені з Гарвардського університету назвали волоські горіхи найкориснішим продуктом для серця.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!
Авокадо

Як і горіхи чи оливкова олія, цей продукт багатий на незамінні жирні кислоти. Зазвичай ті, хто хоче схуднути, виключають авокадо зі свого раціону через його високу калорійність. Однак авокадо також має великий вміст розчинної клітковини, яка корисніша, ніж нерозчинна клітковина зі злаків.
Лосось

Ця риба має не дуже добру репутацію одного з найжирніших продуктів. Однак ці жири – поліненасичені, тому вони корисні для серця. І хоча лосось калорійніший, ніж більшість видів білої риби, краще рахувати не калорії, а корисні речовини, які ми можемо отримати з нього.
Молоко

Останніми роками коров’яче молоко дедалі частіше намагаються замінити рослинними аналогами. Непопулярність молока пояснюється, серед іншого, високим вмістом у ньому насичених жирних кислот, хоча в цьому разі вони мають короткий ланцюг. За словами дієтологів, жирні кислоти, що є в молоці, містять від двох до п'яти атомів вуглецю, з яких виділяється масляна кислота, а це один з основних джерел живлення колоноцитів кишківника (клітин епітелію).
Медики також зазначають: є свідчення того, що насичені жири, які містяться у молоці та яйцях, корисні, у той час як рослинні жири можуть провокувати запальні процеси.
Врешті-решт, дієтологи наголошують, що не існує єдиної правильної дієти для всіх. Важливо, щоб кожен підібрав для себе ті продукти, які підходять йому найкраще. Окрім того, учені нагадують: для того, щоб залишатися здоровими, окрім збалансованого харчування варто не забувати про заняття спортом і здоровий сон.
Нещодавно Дивогляд 5.UA публікував статтю британського генетика, який розвіяв популярні міфи щодо здорового харчування.