Facebook / ГРК Броня - Armor

"Невидима смерть": волонтери вчать українських танкістів стріляти за горизонт (фото)

Вітчизняні волонтери продовжують робити українську армію найпрофесійнішою у світі.

Волонтери благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" розпочали новий проект. Цього разу йдеться про підвищення ефективності роботи українських танкістів.

Активісти зазначають: "з підготовкою танкістів у нас серйозні проблеми". На передову більшість воїнів приходять з навичками водіння танків – не більше. "Частково командири з цієї ситуації навчилися виходити. Обирають з новобранців найбільш здібних, навчають тому, що вміють самі, – і якось через пєнь-колоду танки у нас воюють", – зазначають волонтери. Бойовий досвід вносить свої корективи – тепер танкістам треба вчитися стріляти з закритих вогневих позицій.

Волонтери пояснюють: "Традиційною для танків є стрільба прямою або напівпрямою наводкою по цілях, які навідник спостерігає через прицільні прилади. Таким чином зазвичай уражаються цілі противника, які розташовані на відстані до 4-5 кілометрів від танку. Менш відома можливість танків уражати цілі на великих відстанях, які не спостерігаються з танку. Такий спосіб стрільби має назву "стрільба із закритої вогневої позиції". Такий засіб активно використовувався в роки Другої світової війни і у післявоєнні роки. Але згодом у СРСР, з огляду на високу насиченість армії артилерією, стрільба із закритої вогневої позиції була вилучена з курсу підготовки танкових військ та не вивчалась на практиці. "Війна з Росією змінила традиційні підходи до ведення бойових дій. Можливість уражати противника з танків на великих відстанях в ході АТО надає велику перевагу над противником", – йдеться у повідомленні.

Зважаючи на бажання командирів розвиватися і воювати ефективніше, волонтери почали шукати можливості навчити танкістів стріляти із закритих позицій, і з'ясували, що є волонтерська група, яка вже навіть розробила графічно-розрахунковий комплекс Armor ("Броня"). "Фактично це програма, встановлена на планшет, яка забезпечує орієнтування на місцевості за допомогою електронної карти та розрахунок установок для стрільби танковим підрозділом із закритої позиції на дальність до 12 км. Програма дозволяє проводити розрахунки для кількох танків одночасно. Розробники передбачили можливість передачі даних. На даний момент орієнтуємося на радіозв'язок, оскільки Міноборони почало оснащувати танки автомобільними радіостанціями. Але на майбутнє думаємо про інші варіанти, бо, як показує наш досвід з ГІС Артою – альтернатива радіозв'язку повинна бути обов'язково.

Для того щоб оволодіти програмою, потрібно мати навички орієнтування по карті та розрахунку установок стрільби "вручну", за допомогою карт і таблиць. "Після полігонів, і навіть з досвідом бойових дій, танкісти цього не вміють!" – вражені активісти. Зазначають: "Ми не можемо просто привезти танкістам планшет і віддати. Це буде безглузда витрата коштів, сил і енергії".

Тому учасники проекту прийняли наступне рішення: зосередити зусилля на двох напрямках:

1. Підготовка інструкторів на полігонах, які на основі ГРК "Armor" навчатимуть танкістів. Відповідну роботу уже провели на полігонах "Десна" і "Гончарівськ". Найближчим часом такий навчальний курс буде запущено.

2. Війна йде вже зараз, тож немає часу чекати, поки навчаться інструктори, навчать танкістів, нові танкісти почнуть воювати. Тому паралельно з учбовими полігонами по прискореному курсу навчатимуть танкові екіпажі на передовій і забезпечуватимуть їх планшетами з програмами.

Так уже зробили в 17-му та 46-му батальйонах. "Там перші результати в бойових умовах уже є", – відзначили активісти.

В найближчий черзі на підготовку – окрім навчальних центрів – новий танковий батальйон, який формується під командуванням Олександра Мороза, 34-й батальйон, який зараз героїчно воює під Горлівкою, танковий батальйон Нацгвардії, який вийшов з-під Широкиного, і знову збирається на передову.

Для цього волонтерам необхідно вже зараз:

1. Планшети, карта на 32 Гб, адаптер 30 шт – 75000 грн.

2. Метеостанції 30 шт (метеостанція «підвязана» під програму для точних розрахунків) – 288000 грн.

3. Автомобільна радіостанція Motorola dm 4600 2 шт – 28000 грн.

4. Радіостанція Motorola dp 4400 2 шт – 32000 грн.

Всього 423 000 грн.

Активістка фонду "Повернись живим" Ольга Решетилова підсумувала: "Неповних півмільйона гривень за новий рівень професійності української армії. Ви з нами?"

Проект "Повернись живим"

Реквізити:
Приват:
5457 0822 3299 9685 Дейнега Віталій
PayPal: звертайтесь в особисті повідомлення групи
WesternUnion / moneygram / etc (на приціли і прилади нічного бачення):
IrinaTurchak + 38 (068) 500 88 00
Картка Приватбанк в євро
4149 4978 3611 9455 Мікульський Дмитро Вікторович
Картка Приватбанк в доларі
4149 4978 3611 9059 Мікульський Дмитро Вікторович
Контакти:
Гаряча лінія:
(044)338-33-38
(068)500-88-00
Заявки від військових:
(068)500-88-00
Графік прийому дзвінків:
Пн-Пт з 09:00 до 20:00; Сб з 09:00 до 16:00
Безготівка::
Отримувач: Благодійна Організація "Міжнародний благодійний фонд "Повернись живим"" ЄДРПОУ 39696398
Р/р №26007300905964
ТВБВ №10026/0162 філія-Головне управління по м. Києву та Київ. області АТ "Ощадбанк" МФО 322669
Призначення платежу: Благодійна допомога військовослужбовцям

Попередній матеріал
Адвокати Сенцова та Кольченка робитимуть все можливе для звільнення українських громадян
Наступний матеріал
Росія не збирається відпускати Сенцова та Кольченка, вона буде торгуватися - Віра Савченко
Теги:
Loading...