У ВР розповіли, скільки газу Росія вкрала у Криму

Йдеться про понад 7 млрд кубів природного газу, які РФ викачала з родовищ у Криму

За час анексії Криму Російська Федерація незаконно видобула з українських родовищ газу близько 7,2 млрд куб. м газу. Про це повідомила заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова, передає видання "Сегодня". 

"На момент окупації Криму народ України володів великими запасами нафти і газу в Криму, а саме – через "Чорноморнафтогаз", який тоді мав 19 спеціальних дозволів на користування надрами", – повідомила Бєлькова.

За її словами, 14 із них розташовані на шельфі Чорного і в акваторії Азовського морів, ще чотири – на суходолі в Криму. І один спеціальний дозвіл – на підземне сховище природного газу.

"Від початку анексії Криму Росія незаконно видобула з родовищ України майже 7,2 млрд кубів природного газу, нафти і природного конденсату – 231 тонну", – уточнила депутат.

А нині, за словами Бєлькової, п’ять спецдозволів "Чорноморнафтогазу" анульовані, "адже суспільство не має можливості продовжувати їх дію, а ще чотири ліцензії також найближчим часом можуть бути припинені". Тепер видобуток там незаконно проводить агресор.

"На зазначених родовищах веде видобуток Росія – через підконтрольні підприємства", – додала Бєлькова.

Дивіться також фотогалерею за темою: