Старт політичного сезону в парламенті 5 канал

У КВУ розповіли, на що політичні партії витрачають половину держфінансування

    Як виявилося, кожна друга гривня з державних коштів витрачається партіями на власну рекламу

    Всеукраїнська ГО "Комітет виборців України" провела аналіз звітів політичних партій щодо використання державних коштів на свою діяльність. Отримані результати свідчать, що кожна друга гривня з цих коштів була витрачена політичними партіями на пряму і непряму рекламу. Про це заявив генеральний директор КВУ Олексій Кошель на брифінгу, передає "Укрінформ".

    "КВУ провів аналіз звітів політичних партій щодо використання держкоштів. Ми не провели аналіз лише "партії Ляшка" і "Опоблоку", оскільки вони свої звіти ще не надали. Одним із головних висновків нашого дослідженн є те, що ми бачимо, що з цих коштів кожна друга гривня, передбачена в рамках держфінансування на діяльність партій, була ними витрачена на свою пряму і непряму рекламу", - заявив Кошель.

    За словами гендиректора КВУ, рекордсменами з подібних витрат є партії "Самопоміч" і "Народний фронт". Так, партія "Народний фронт" спрямувала на рекламу 33,2 млн грн (або 67% коштів у рамках держфінансування), з них - 25 млн грн на рекламу на ТБ, 1,3 млн грн - на рекламу на радіо, 6,3 млн грн. - у друкованих ЗМІ.

    Натомість, за даними КВУ, "Самопоміч" витратила на рекламу 22,7 млн грн із 42,6 млн (або близько 53% коштів у рамках держфінансування). Переважна кількість із цих 22,7 млн - 17,6 млн - за даними КВУ, пішли на друк партійної газети "Самопоміч".

    У Комітеті виборців зазначають, що подібні витрати були б обґрунтованими у разі проведення всеукраїнських кампаній, чого наразі не прослідковується.

    Додамо також, у Комітеті вважають, що кошти держфінансування мають насамперед спрямовуватися на розвиток самих політсил, на роботу регіональних структур, оренду офісів, виплату зарплат, створення аналітично-експертних центрів, безпосередню роботу з виборцями, проведення з ними зустрічей, проведення громадських обговорень, розробку альтернативних проектів рішень.

    Як повідомлялося в січні, НАЗК виявило кримінальні правопорушення у фінансуванні 12 політичних партій. Згодом голова НАЗК розповіла, які українські партії було викрито на махінаціях із фінансовими звітами.

    Попередній матеріал
    Бойовики вдарили з гранатометів й танків: ЗСУ змушені відкривати вогонь у відповідь
    Наступний матеріал
    "До побачення, Євробачення": виконавчі продюсери й частина команди організаторів пішли з проекту
    Loading...
    Голова НАЗК розповіла, які українські партії було викрито на махінаціях із фінансовими звітами

    Голова НАЗК розповіла, які українські партії було викрито на махінаціях із фінансовими звітами

    НАЗК виявило кримінальні правопорушення у фінансуванні 12 політичних партій – Корчак

    НАЗК виявило кримінальні правопорушення у фінансуванні 12 політичних партій – Корчак

    НАЗК розподілило кошти з бюджету на фінансування політичних партій

    НАЗК розподілило кошти з бюджету на фінансування політичних партій