Прикарпатський майстер створює об`ємні картини з соломи

    Малознаною технікою - барельєфним соломоплетінням - захоплюється івано-франківський пенсіонер. За 40 років у своїх роботах Роман Діда зобразив прикарпатські храми та мотиви із гуцульського фольклору. У його колекції - понад півсотні робіт.

    Зі звичайних житніх колосків, за допомогою клею ПВА та ножиць, він виготовляє ікони. Спеціальної освіти пан Роман не має, за фахом - інженер. Вперше відчув потяг до солом`яного мистецтва доволі випадково.

    Роман Діда, майстер: "Жили ми на квартирі в однієї  пані, в неї була подушка з соломи, а я у той час вирізував з дерева церкву - глянув і зрозумів, що необхідно покрити храм соломою, відтоді почав цим займатися".

    У колекції пенсіонера - майже півсотня солом`яних картин. На більшості з них - прикарпатські храми та образи святих. Натхнення для робіт черпає у гуцульському фольклорі. На одній - Олекса Довбуш разом з опришками готується до бою. На іншій - горянки кружляють в коломийці. Своїми уміннями майстер готовий поділитися з охочими.

    Роман Діда, майстер: "Треба мати художній хист, бажання... Я мрію передати цю техніку молодим людям - залюбки провів би майстер-клас".

    Головний критик - дружина митця. Жінка пишається захопленням чоловіка. Утім, пильно стежить за тим, щоби роботи були ідеальними.

    Дружина митця: "Коли свіже око - одразу помічаєш недоліки, я йому кажу - ось тут недоробка. Чоловік, буває, не дослухається до моєї думки, але зазвичай робить так, як я кажу".

    Майстер-самоук працює без упину. Проте, продавати своїх витворів - не хоче. Каже: хобі - не для бізнесу, а душі.

    Оксана Дудій, Андрій Шкварла, Івано-Франківськ, 5 канал.

    Попередній матеріал
    Рятувальні роботи на лайнері "Коста Конкордія" тимчасово припинили
    Наступний матеріал
    У Києві презентували звіт про зникнення та смерть репортерів за останні 10 років
    Теги:
    Loading...