Через неконтрольований вивіз радіоактивного лісу з Чорнобильської зони українці ризикують не тільки купити забруднені дрова для опалення своїх будинків взимку, але і отримати понаднормову дозу небезпечних речовин з продуктами. Однак численні екологічні громадські організації ніяк не реагують на небезпеку для здоров'я населення України. Про зв'язок між вирубкою лісу під Чорнобилем і радіоактивним забрудненням овочів і зерна в українських магазинах йдеться в сюжеті-розслідуванні журналістів програми "Гроші", пише Обозреватель.
За даними авторів сюжету, забруднений ліс із зони відчуження развозиться по всій країні – і використовується для виготовлення меблів, вікон, дверей і навіть в якості дров для опалення. При цьому, за словами екоактивіста Сергія Грищенко, після спалення чорнобильська деревина стає набагато небезпечніше з точки зору впливу на здоров'я людини.
"Якщо цей (виготовлений з вивезеної з зони відчуження деревини - Ред.) стіл спалити, то вся радіація з нього сконцентрується в золі, і ось зола стане низько активними радіоактивними відходами", – стверджує Грищенко.
При цьому, як припустили журналісти, для опалення використовується значна частина вивезеного з Чорнобильської зони лісу.
"Виробництво тріски і паливних палетів у околицях, як і пилорами, на кожному кроці. Робота кипить. Вивозять цілими фурами. Тому, коли будете запасатися паливом на зиму, поцікавтеся його походженням, щоб ваша пічка або котел світилися тільки від полум'я, а не від радіації. Адже спалюючи такі дрова, ви будете труїти і себе, і оточуючих", – наголосив автор сюжету.
За даними вчених, яких цитують журналісти, тривале спалювання дров з підвищеним вмістом радіоактивних речовин, може спричинити за собою проблеми з кровоносною системою, ураження мозку і навіть виникнення хвороби Альцгеймера.
У сюжеті також йдеться про ще одну можливу небезпеку такої ситуації: зола від спаленого чорнобильського дерева може потрапляти на поля: на півночі України таке добриво користується особливим попитом, адже дістається аграріям задешево.
Саме так, стверджується в сюжеті, забруднюються зерно, овочі і ягоди, які вирощуються на полях в Україні і які може купити будь-яка людина в нашій державі.
"Людина, яка приходить на ринок, він купує картоплю, вирощену на цій золі, вона не розуміє, яка активність цією картоплі, і ніколи не виміряє", – стверджує Грищенко.