Готує з 5–ти років, влаштовує благодійні вечері з Євгеном Клопотенком і збирає на ЗСУ. Марк Дзялак живе у Швейцарії, але щиро вболіває за українське військо. Готує страви і проводить благодійні відео-уроки на своєму YouTube–каналі. Там себе називає мікрошефом і мріє, що після перемоги України відкриє мережу ресторанів. Ба більше – встигає вдосконалювати українську мову і закликає до цього всіх. З кулінаром поспілкувався Назар Войтенков.
Його мама – українка. Тато – поляк. Родина живе у Швейцарії і допомагає нашим Збройним Силам. Поки батьки-музиканти беруть участь у благодійних концертах – Марк готує страви.
"Я приготував багато борщу! Багато пампушок! Узвар та медівник – пішов на вулицю і в Швейцарії продавав. І потім я назбирав ось в цей день тридцять шість тисяч гривень і все вислав в ЗСУ", – розповів хлопчик.
Крім того, Марк улаштував два кулінарних марафони. Йому вдалося зібрати понад 125 тисяч гривень. Ба більше – коли до Швейцарії приїхав Євген Клопотенко, десятирічний хлопець був його помічником на благодійній званій вечері.
"Я готував десь для двохсот людей. Це було дуже багато. Я серверував, я різав, я чистив. Я був навіть правою рукою від Євгена Клопотенка. Я теж декорував їжу. І це була моя перша звана вечеря. І десь ось так була друга звана вечеря, але там було трішки менше людей і там теж я міг бути офіціантом!", – каже Марк.
Мама Марка Анна зізнається, що для сина підготували сюрприз. Батьки знали про його захоплення українським шеф–кухарем. На день народження хлопчика пішли разом на репетицію перед концертом, яка насправді виявилася організованою вечерею від Євгена Клопотенка.
"Ну і звичайно здивуванню не було меж, коли він зайшов в зал і побачив сцени і замість пультів, музикантів – побачив Євгена з ножем!", – посміхається музикантка Анна Савицька.
Інтерес до приготування їжі Марк проявляв змалечку. Хобі з'явилося завдяки мультфільмам. У 5 років уперше приготував піцу. Більше рецептів дізнався з блогів Євгена Клопотенка. А коли той перейшов на українську – мову вчити взявся й Марк.
"Мені більш всього допомагало: вчити українські віршики та мій кулінарний блог, бо там я починав говорити українською і це мені дуже допомагало. І теж я вважаю, що зараз, коли війна – це дуже важливо уміти українською", – переконаний Марк Дзялак.
Найбільша мрія Марка – перемога України. А коли стане дорослим, хоче відкрити мережу ресторанів – в Україні, Польщі та Швейцарії.
"Колись сказав: "Мама, я наймолодший амбасадор української кухні". Це було теж надприємно тому, що є російські ресторани – багато. І вони в кожному місті Швейцарії є. Хоч маленькі, але є. Українських немає. Тож, можливо, він теж захоче відкрити ресторан української кухні і саме додати наш прапор", – сподівається мати кулінара.
Окрім свого блогу, Марк бере участь у кулінарному проєкті "Казкарня. Оце кухня". Це книжка, у якій 13 оповідань про українські страви, написаних доступно для дітей. У ролі бренд-шефа Марк приготував усі страви на відео-уроках.
"Не так професійно, звичайно, як у блозі Євгена Клопотенка, але це наш такий скромний внесок теж в український контент для діток. І ось маємо такий продукт, і є спойлер: Марк розпочав роботу над другою казкарнею. Там буде ще більше українських рецептів – сімнадцять рецептів. Тобто в загальному буде тридцять українських рецептів дитячою мовою, приготовані дитиною на YouTube", – зазначає Анна Савицька.
Назар Войтенков, "5 канал".
Читайте також: Унікальний винахід: у Вінниці шиють спальні мішки з підігрівом для ЗСУ
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: Ще два комплекси БПЛА "Очі Арти" надійдуть у ЗСУ, вони пройшли офіційні випробування
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій