Іран
Іран twitter.com

"Його задача – офіційні вибачення": в Україну прибув іранський міністр – чого очікує МЗС України

    Читайте по-русски
    Пристайко ж сподівається обговорити питання передачі Україні чорних скриньок літака МАУ

    Міністр інфраструктури Ірану Мохаммад Есламі прибув в Україну як офіційний уповноважений представник іранського уряду, з яким будуть проведені перемовини, у тому числі, щодо повернення бортових самописців збитого іранськими військовими літака МАУ. Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко, повідомляє "Укрінформ".

    "Він уже тут (в Україні – ред.). Якраз, що ми робимо з чорними скриньками – це і є сьогодні із ключових частин нашої розмови. Це міністр інфраструктури і доріг, він є офіційним представником Ірану, його головна задача – принести офіційні вибачення і визнання того, що відбулося", – зазначив Пристайко.

    Водночас він висловив сподівання, що на переговорах з іранським міністром вдасться "піти трішки далі, ніж просто політичні визначення" й обговорити практичні проблеми, серед яких – повернення чорних скриньок.

    За його словами, нині ще ведуться перемовини щодо передачі бортових самописців.

    "Ми все-таки вимагаємо, щоб ці скриньки були передані нам. Ми вважаємо, що для іранської сторони це буде свідченням готовності до відкритого діалогу і демонстрацією, що вони хочуть чіткого, незаангажованого розслідування цієї трагедії", – підкреслив міністр.

    Разом із тим він наголосив, що міністр інфраструктури Ірану в Україні є уповноваженим представником іранського уряду.

    "Цей міністр є уповноваженим представником уряду Ірану, його статус дозволяє йому принести ту офіційну позицію, яка на сьогодні є, якщо вона вироблена іранською стороною, ми її сьогодні почуємо", – відзначив Пристайко.

    Нагадаємо, понад 8 годин тривала церемонія прощання з українцями, загиблими в авіакатастрофі в Ірані. Тіла повернули Україні 19 січня в аеропорт "Бориспіль". Літак авіакомпанії МАУ, який прямував із Тегерана до Києва, розбився вранці 8 січня за дві хвилини після злету. Унаслідок катастрофи загинули 176 осіб. Влада Ірану визнала, що помилково збила літак.

    Як повідомляв 5.UA, Іран офіційно визнав, що збив пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України". До цього влада країни називала брехнею звинувачення про збиття українського лайнера ракетою. І це попри те, що у мережі оприлюднили відео ймовірного влучання ракети у Boeing.

    Літак "Міжнародних авіаліній України" рейсу Тегеран – Київ розбився 8 січня близько 5:00 за київським часом. Лайнер устиг набрати висоту 2328 метрів і впав за кілька хвилин після злету. На борту перебувало 176 осіб, усі вони загинули.

    Попередній матеріал
    Для бізнесу хочуть спростити взаємодію з військкоматами і податковою – Дубілет
    Наступний матеріал
    Гончарук заявив, що в понад сотні міст українці заплатять менше за гарячу воду і тепло – на скільки
    Loading...
    Київ направив Ірану дипломатичну ноту через катастрофу літака МАУ – пояснення Пристайка

    Київ направив Ірану дипломатичну ноту через катастрофу літака МАУ – пояснення Пристайка

    Якщо доведуть версію ракетного удару, Україна вимагатиме компенсації – МЗС

    Якщо доведуть версію ракетного удару, Україна вимагатиме компенсації – МЗС

    Брифінг міністра закордонних справ Вадима Пристайка – відео

    Брифінг міністра закордонних справ Вадима Пристайка – відео