Офіціантка
Офіціантка Shutterstock

Як працюватимуть ресторани за новими правилами в "жовтій" карантинній зоні – сюжет

Читайте по-русски
Аби працювати без обмежень, у відвідувачів перевірятимуть сертифікати вакцинації

Не менш як півтора метра дистанція між столами, а разом сидіти можуть не більше чотирьох осіб. Такі карантинні обмеження діють для ресторанів у "жовтій" зоні. Утім, після запровадження урядом нових правил, ресторани можуть оминути заборони. За умови, якщо всі працівники закладу харчування та клієнти вакциновані, або ж мають на руках дійсні впродовж трьох діб негативні ПЛР чи швидкі тести. Україну лише накриває нова хвиля коронавірусу. Під час торішнього карантину не вижила третина закладів. Чи готовий нині вакцинуватися персонал ресторацій та перевіряти сертифікати в клієнтів, щоби працювати без обмежень, дізнавалася журналістка "5 каналу".

Україна в "жовтій" зоні від 23 вересня. У кав'ярнях та ресторанах розставляють столи на відстані понад півтора метра, а посадити разом можуть не більше чотирьох відвідувачів. Якщо ж хочеш попоїсти в ресторані, ще й не сам, а більшою компанією – вакцинуйся або тестуйся. Уряд дозволив власникам бізнесу обходити карантинні заборони, якщо всі без винятку працівники ресторанів, а також клієнти мають коронавірусні сертифікати або дійсні негативні ПЛР чи швидких тестів. Офіціанти – у прозорих масках у залі, кухарі – у медичних. За скляною перегородкою дбають про нечисленних гостей у ресторані в середмісті Києва. Щоби повноцінно працювати і під час карантину, вакцинувалися вже понад 80% персоналу.

"Так ми піклуємося про своє здоров'я, а також гостей, і, звісно, дбаємо про свої робочі місця", – зазначив шеф-кухар Гіл Деонвіно.

Офіціант Олексій Щурик зауважив: "Потрібно вакцинуватися для того, щоби всі були здорові, і країна могла швидше перебороти цю коронакризу".

Замість батога – погроз звільнити, керівництво цього ресторану обрало метод пряника – лише заохочують персонал.

"Ми зараз навіть ввели програму мотивації – це цінні призи. Важливо, щоб це було в позитиві, ми не штрафуємо за це, тому що це справа добровільна. Тим не менш, роз'яснюємо, наскільки це важливо", – запевняє керівниця мережі ресторанів Світлана Тимченко.

В іншому ресторані, де середній чек у декілька разів дешевший, людей теж негусто. Зелені значки, які свідчать про вакцинацію, є майже в усіх співробітників закладу. А коли готові будуть приймати без обмежень – на вході перевірятимуть у клієнтів сертифікати щеплення.

"Більшість людей, які хочуть прийти в ресторан, собі папірця, документ роздобудуть. Наскільки цей документ чесний чи ні, ми не зможемо встановити, але якщо людина показала сертифікат, людина буде допущена до ресторану", – акцентував увагу власник мережі ресторанів Тарас Середюк.

Але як рестораторам перевірити липові документи чи ні, не знають ще навіть у Держпродспоживслужбі.

"Механізму, який існує в Італії, Франції, в інших країнах щодо запиту по QR-коду, ще немає. 100% повинно бути контрольовано відвідувачів із відповідними сертифікатами. Це дійсно сьогодні неможливо зробити, це дуже складно зробити, тому що розробляється зараз програма Мінцифрою, і такого механізму й такого інструменту ще немає", – підкреслив начальник головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан.

Завсідники закладів до таких новацій ставляться з розумінням. Торік третина ресторанів не пережила локдаун. Щоби таке не повторилося й цьогоріч, ресторатори об'єдналися в Асоціацію. Аби гуртом і переконувати колективи, і гуртом вакцинувати. У Києві є три мобільні бригади, які за першим покликом приїжджають та щеплюють від коронавірусу персонал закладів харчування. Але в містах-мільйонниках та обласних центрах місцева влада ігнорує запити.

"Харків, Дніпро, Львів, Одеса – цієї ситуації немає. Я особисто багато разів дзвонив в Центри надання цих мобільних бригад, казав, що у нас тисячі людей, які готові вакцинуватися, дайте, будь ласка, кілька бригад, щоби ми це все зробили, зворотного зв'язку немає", – повідомив співвласник мережі ресторанів Олександр Савілов.

Понад тисяча мобільних бригад працюють в Україні, вакцини достатньо, тому одночасно імунізувати групи з понад пів сотні осіб – немає жодних проблем, кажуть у МОЗ, і готові з'ясовувати, чому труднощі виникають у рестораторів в областях.

"Якщо десь є проблеми із проведенням вакцинальних сесій, варто звернутися в контакт-центр МОЗ і предметно розібратися, що ж там відбувається в конкретному регіоні", – підсумував речник Міністерства охорони здоров'я Роман Борщ.

Тож привілеї вакцинованим працювати на повну влада на папері надала. Але, як ними скористатися – масово щепити персонал та бути певним, що клієнти насправді безпечні – над цим ще ламають голови ресторатори.

Леся Головата та Юрій Усік, "5 канал"

Читайте також: Кличко розповів, чи готовий Київ до нової хвилі коронавірусу

Попередній матеріал
Без води та вогнегасників: ДСНС вимагає закрити 18 навчальних закладів в Одесі
Наступний матеріал
"Хотілося б, щоб адміністрація YouTube не зупинялася і блокувала всі проросійські помийки" – Стерненко про видалення RT
Loading...

Полтавщина перейде в "червону" зону – коли і як саме посилять карантинні обмеження

На Хмельниччині почав діяти жорсткий карантин "червоної" зони – що не працюватиме

Вінниччина теж посилює карантин – список нових заборон

У Запоріжжі через спалах COVID-19 посилюють карантин – які будуть обмеження

Отримай запрошення – та скажи пароль: як у Києві обходять обмеження та як кияни реагують на карантин – відео

На Київщині слідом за столицею запровадять локдаун – скільки триватиме та що буде заборонено