Сергій Проскурня
Сергій Проскурня відкриті джерела

"Великий провокатор, але в хорошому розумінні": як жив і творив режисер Сергій Проскурня

Читайте по-русски
Сергій Проскурня помер на 64-му році життя

На 64-му році помер відомий український театральний режисер Сергій Проскурня. Митець, смерть якого щиро засмутила не лише представників культурної спільноти. Про людину, яка більш як 30 років була причетна до найцікавіших українських культурних подій, згадував журналіст "5 каналу".

Театральний режисер, організатор відомих фестивалів, постановник масштабних державних святкувань. Хоч за що брався б Сергій Проскурня, завжди це спричиняло чимало обговорень та привертало увагу. Насамперед – завдяки нестандартним підходам.

Він міг поєднати панків із Бортнянським і Моцартом в одному проекті. Міг на рівному місці придумати неймовірні речі. Гітарист гурту "Мертвий півень" та ведучий Роман Чайка із Сергієм Проскурнею потоваришував під час першого львівського фестивалю "Вивих" 1990 року. Одразу згадує, як режисер погодився організувати презентацію нового альбому гурту в Києві у досить незвичних умовах.

"Знайшов якийсь такий клуб нічний. Але так тихенько, негласно всі казали, що це підпільний гей-клуб. Каже – будемо робити презентацію там. Нас усіх пороздягав догола, поодягав на нас жіночі плаття. Порозмальовував нас у якихось, перепрошую, вуличних курв. А під презентацію: стробоскоп, світло – а до бас-бочки з'являється прив'язаний живий півень, який все намагається злетіти", – розповідає ведучий "5 каналу", музикант Роман Чайка.

Актор, міністр культури (2014, 2016-2019) Євген Нищук додає: "Він великий провокатор. Але в хорошому розумінні, який провокує до дії творчості, до дії життя.

Для актора та колишнього міністра культури Євгена Нищука Сергій Проскурня – не лише театральний діяч. За часів міністерської каденції Нищука вони разом долучилися до багатьох помітних заходів – організації державних парадів, святкування пам'ятних дат.

"В нього була в одного з небагатьох в Україні здатність бути режисером-державником. Мати відчуття того, як подивитися на ту чи іншу подію не просто шаблонного типу, що треба якось масово відзначити. Ні – зробити цікавий і незвичний твір", – додає Нищук.

Завжди підвищувати планку та не зупинятися на досягнутому – такі життєві принципи Сергія Проскурні пам'ятатимуть його друзі.

"Мені завжди пригадуються сварки. Як правило, я відповідав за фінансову частину. І завжди він перевитрачав, і завжди треба було знаходити кошти на це. І ми ледве-ледве затикали ті його мистецькі потреби і жартували з того – опустися на землю, не літай у космосі. Треба літати в космосі, треба бажати більшого, і треба творити українську культуру", – каже співзасновник мистецького об'єднання "Дзига", народний депутат Ярослав Рущинин.

І поза професійними рисами згадують його людські якості.

"Сергій – він міг, спілкуючись із кожною людиною, відчути, що за твоєю посмішкою і яскравими очима є щось глибше. І для мене це найцінніше. Він вмів дружити і цінувати кожну людину, яка траплялася на його шляху", – розповідає акторка Римма Зюбіна.

Саме Сергій Проскурня, готуючи свій проєкт "Наш Шевченко", записав під час Революції Гідності кадри із Сергієм Нігояном – за місяць до його смерті на вулиці Грушевського.

І саме Сергій Проскурня став автором ідеї "Променів гідності", в пам'ять про кожного загиблого на Майдані. Сам режисер казав: ніхто в роботі не може нав'язати йому свою волю чи бачення творчості. Саме тому вона завжди виходила свіжою, незвичною і викликала зацікавлення.

Петро Троць, Анна Несевра, "5 канал"

Попередній матеріал
"Суд не став на бік Портнова, а ліг під нього": Маруся Звіробій щодо заборони розповідати правду про Євромайдан
Наступний матеріал
Портнов – не сильний юрист, а "рішала" – журналіст
Loading...
Прощання з Романом Віктюком відбудеться 23 листопада у Львові: подробиці

Прощання з Романом Віктюком відбудеться 23 листопада у Львові: подробиці

Стало відомо, де поховають режисера Романа Віктюка

Стало відомо, де поховають режисера Романа Віктюка

У Харкові внаслідок нападу загинув режисер – що відомо

У Харкові внаслідок нападу загинув режисер – що відомо

Про непокору, кохання, кров і зраду: фільм "Гетьман" від Валерія Ямбурського – у "Кінозливі" з Ірмою Вітовською

Про непокору, кохання, кров і зраду: фільм "Гетьман" від Валерія Ямбурського – у "Кінозливі" з Ірмою Вітовською

Режисерка Ірина Цілик відмовилася від звання заслуженої діячки мистецтв, яке їй присвоїв Зеленський

Режисерка Ірина Цілик відмовилася від звання заслуженої діячки мистецтв, яке їй присвоїв Зеленський

Режисер  фільму "Атлантида" відмовився від ордена, який йому дав Зеленський

Режисер фільму "Атлантида" відмовився від ордена, який йому дав Зеленський