День вшанування пам'яті жертв політичних репресій
День вшанування пам'яті жертв політичних репресій president.gov.ua

Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій

    Читайте по-русски
    Цього року через карантин – нові правила жалобних заходів

    У неділю, 17 травня, Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій. Традиційно жалобні заходи відбуваються у третю неділю травня – в історико-меморіальному заповіднику Биківнянські могили.

    Однак цього року через карантинні обмеження – запровадили нові правила. Вхід на територію заповідника для відвідувачів буде відкритий від 12:00 та до 19:00 – лише за умови наявності засобів індивідуального захисту і дотримання соціальної дистанції.

    Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається точному підрахунку. Деякі фахівці вважають, що за час правління комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 млн осіб (із них понад 50% українці). Значну кількість із них – було розстріляно. Усі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

    Биківнянські могили – найбільше в Україні місце масових поховань розстріляних жертв тоталітарного режиму. У 30-40-х роках минулого століття до спецоб'єкту НКВС сотнями звозили розстріляних та закатованих без вироку суду людей.

    За оцінками істориків, останній спочинок у Биківні знайшли від 20 до 100 тис. замордованих людей. Довго про це місце ніхто не знав, і лише наприкінці 1980-х завдяки українським культурним діячам та активістам – радянська  влада таки визнала цей злочин.

    Нині ж встановлені прізвища понад 18,5 тис. похованих людей. О 12-й годині Україна вшанує загальнонаціональною хвилиною мовчання пам'ять тих, хто віддав життя через власні політичні погляди.

    Нагадаємо, Меджліс кримськотатарського народу затвердив меморіальні заходи до Дня пам'яті жертв депортації 18 травня.

    Попередній матеріал
    В Україні зафіксовано 18291 випадок COVID-19, за добу – 433 нових
    Наступний матеріал
    Доба в ООС: окупанти стріляли з мінометів, поранений український воїн
    Loading...