У Львові поховали Ярослава Дашкевича

    У Львові поховали визначного історика, громадського діяча, знаного у світі науковця Ярослава Дашкевича. Він помер 25 лютого на 84-му році життя. Його колеги кажуть, Ярослав Дашкевич працював до останнього дня. Він є автором понад 900 наукових праць із української історіографії, джерелознавства, сходознавства.

    Історик нової генерації Ярослав Грицак про історика Дашкевича відгукується якнайкраще. Він зачитувався його історичними працями і знав особисто. Каже Україна втратила одного з найкращих істориків зі світовим ім`ям. Незважаючи на арешти, заслання та вимушене 23 річне безробіття, Ярослав Дашкевич продовжував працювати в Україні та для України.

    Для багатьох науковців Ярослав Дашкевич був тим джерелом знань, які не можливо було здобути в бібліотеках. Людина надзвичайно обдарована у часи СРСР змушена була свої праці публікувати під псевдонімами.  А кандидатську дисертацію Дашкевич захистив у Вірменії - адже на Батьківщині йому цього не дозволили.

    Художник Євген Безніско доволі часто звертався за допомогою до Ярослава Дашкевича проектуючи історичні пам`ятники. Він пригадує, доводилося навіть сперечатися із відомим істориком, але він ніколи не зраджував своєї думки і завжди намагався допомогти усім.

    Поховали Ярослава Дашкевича на Личаківському кладовищі. Його могила поблизу могили його матері Олени Степанів.

    Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львів, 5 канал

    Попередній матеріал
    До 147 зросла кількість загиблих внаслідок землетрусу у Чилі
    Наступний матеріал
    До 300 зросла кількість загиблих внаслідок землетрусу у Чилі (репортаж)
    Теги:
    Loading...