На заутрені Великої Суботи плащаниця обноситься навколо храму, підноситься до відкритих царських воріт і повертається на "гробницю" посередині храму. Літургія у цей день буває пізніше, ніж звичайно, і з'єднується з вечірнею. На службі читаються п'ятнадцять паремій, що оповідають про старозаповітні пророцтва про спасіння людей хресною смертю Спасителя.
Незадовго до півночі у всіх храмах служиться всеношна, на якій плащаницю несуть у вівтар і покладають на престол.
Великодню заутреню, урочисте богослужіння, присвячене воскресінню Христа, звичайно починають опівночі. Протягом Великої Суботи в храмах звичайно відбувається освячення великодньої їжі — яєць, пасок.
Головною та невід'мною стравою на святковому великодньому столі є паска. Кожна господиня має свій рецепт, однак інколи хочеться спробувати чогось нового. Редакція 5.UA попросила господинь із різних регіонів України поділитися своїми перевіреними роками рецептами паски.
Читайте також: Різнобарв’я на святковому столі: ТОП-5 природних кольорів для крашанок
Нагадаємо, що напередодні великодніх свят лікар-терапевт, дієтолог Тіана Фіалкова у коментарі для 5.UA розповіла як правильно виходити з посту аби не завдати шкоди здоров'ю.
Дивіться фото за темою:
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк напік пасок для бійців АТО









