На Львівщині експерементують з покращенням властивостей річкової риби

    Львівські науковці експериментують з рибою. Воду, у якій плавають коропи, товстолоби та амури насичують йодом. Кажуть за кілька років м`ясо прісноводної риби йодоване не гірше від морської. Для Західних областей України, в яких дефіцит йоду є доволі поширеним явищем, такі делікатеси могли би замінити традиціні способи профілактики. Але продовжити програму складно - бракує коштів, а держава наразі не цікавиться розробками вчених.

    Але користь від цієї риби може бути неабиякою. Науковці чотири роки експериментують із прісноводною рибою. І кажуть, за цей час у м`ясі коропів, товстолобів та амурів йоду стало майже стільки, як і в їхніх морських сородичах.

    Вирощувати йодовану рибу - недешево, кажуть науковці. Своїмим силами можуть забезпечити спецсанаторії та лікарні. А для розширення експерименту сподіваються на допомогу держави. Тим паче, що вже довели: йодовані продукти краще засвоюються оранізмом людини.  

    Медики ендокринологічного центру про розробки науковців не чули. Але підтверджують: йододефіцит - проблема для цілих регіонів Львівщини.

    Коли диво-риба лікуватиме хворих науковці не знають, але переконані їхня праця не буде даремною і з часом експериментом зацікавляться і медики, і рибні господарства.

    Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львівщина, 5 канал



    Попередній матеріал
    У Каталонії заборонять кориду
    Наступний матеріал
    Через випадки вандалізму в Італії посилюють охорону історичних пам`яток
    Теги: