5.ua

Місто Українськ: наслідки експерименту із безкоштовним наданням покинутого житла [відео]

    Наталія Крамська, мешканка Українська: «У нас есть детская комната большая. У нас своя, у ребенка своя. Зал большой...»

    Родина Крамських переїхала до Українська з Макіївки п'ять років тому. Занедбане помешкання відбудували мало не з руїн. Про переїзд – не шкодують.

    Олексій Крамський, мешканець Українська: «В первый день, как только приехали узнать – дают или не дают, можно или нельзя. И сразу же на предприятие обратился. В первый же день написал заявление. Потихоньку, не все сразу конечно. Без проблем».

    У дев'яності люди масово залишали Українськ, адже підприємства закривалися. Тодішній мер міста запропонував усім охочим безкоштовно зайняти покинуте житло, за умови його реставрації. Ордери отримали до тисячі родин.

    Наталія  Корнілова, секретар міської ради Українська: «Они уезжали, им надо было содержать семьи. И пооставляли квартиры в городе. Не было притока новых сил. Вот это надо было спасать. Оставались квартиры брошенные».

    Місцева мешканка: «Заброшены. Никто не живет. Они поразломанные. Мы отдельно вот тут живем, печку топим».

    Та минуло сім років - а ситуація не змінилася. Квартири стоять порожні, вікна забиті дошками. Сусіди горе-переселенців кажуть – люди не змогли знайти роботу, тож дармове житло або покинули, або продали.

    Микола Старцев, мешканець Українська: «Каждый приедет и посмотрит, что тут делать. Ну, восстановит он эту квартиру. Мы будем за квартиру не брать, пока вы будете восстанавливать. А сколько сюда вложить нужно? Если есть трудоспособный какой, надо работать. А работать где, в Донецк надо ехать».

    Комунальники Українська – в розпачі. Кажуть, борги за 700 покинутих квартир сягають вже мільйона гривень. Власників приватизованого житла знайти не можуть, суди теж не дають результату.

    Галина Рожук, директор КП Селидівської міської ради: «Подано на суд. Есть про видкрыття провадження. И вот, про видмову у видкрытти. Большая часть из них не проживает. Может быть их и наберется процентов пять от ста, которые приехали и получили ордера. И уехали. Процентов пять осталось у нас в городе».

    Колишній мер визнає – таких наслідків передбачити не міг.

    Віталій Нешин, міський голова Українська (2002-2010): «Были различные. Именно тем, кому надо жилье, они приехали, параллельно устроились на работу, параллельно делали ремонт. И живут до сих пор. А другие – видите, как получается – приватизировали и продавали, вкладывали деньги в недвижимость».

    В Українську сподіваються – досвід із заселенням покинутих квартир не був марним. Охочі зайняти таке житло є і досі. Необхідні лише зміни у законодавстві, які б дозволили забрати помешкання у невідповідальних господарів і віддати молодим родинам.

    Юлія Божко, Євген Гончаренко, Українськ, Донеччина, 5 канал

     

    Попередній матеріал
    Кличко: я йду в президенти. ВР 24.10.13 [відео]
    Наступний матеріал
    На вулицях румунського міста бешкетував 300-кілограмовий бик
    Теги:
    Loading...