Армійці ЗСУ
Армійці ЗСУ mil.gov.ua

"Межа між правдою і гріхом": ПЦУ про знищення ворога на полі бою

Читайте по-русски
Україна вже перемогла у війні з росією морально, наголошують в ПЦУ

У програмі "Час: Online" з Марією Скібінською на "5 каналі" речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) розповів, як церква ставиться до знищення ворога на полі бою.

Євстратій (Зоря) говорить: "Це питання виникло не в березні, не в лютому, не 2014 року. Це питання, яке турбувало християнську церкву від самих початків. По-перше, в Євангелії ми ніде не знаходимо засудження військової справи. Навпаки, серед святих ми бачимо і знаходимо багатьох воїнів. І вони в житіях прославляються, як воїни віддані, як воїни вправні".

Речник ПЦУ пояснює, у чому мета справжнього воїна. Не загарбника, не агресора, а справжнього воїна. Це захищати, навіть ціною свого життя.

"Мета – не вбивство. Вбивство – це крайній спосіб зупинити ворога в його злочинних намірах. Щоб відчути, де межа між правдою і гріхом. Якщо російський загарбник зі зброєю в руках іде вбивати наших воїнів, вбивати мирне населення, зупинити його, використовуючи зброю, це не гріх. Коли російський загарбник підняв руки і сказав: "Я здаюсь. Я хочу, щоб мене взяли в полон" – от після цього вбити – це вже буде гріхом. Тому що він припинив бути агресором і загарбником. Чому він це зробив? Так, можливо, він злякався, можливо, у нього просто спрацював інстинкт самозбереження і він хоче себе захистити", – каже Євстратій (Зоря).

І наголошує: "Але тут ми не повинні переходити межу. У боротьбі з драконом не можна самим ставати драконом. Не будь переможений злом, а перемагай зло добром".

Речник ПЦУ пояснює, що ми, українці, не повинні мати наміру завдати страждань і болю у відповідь. Так, справедливе покарання має бути, але не повинно бути відчуття, що ось, ви змусили наш народ страждати, то тепер ми змусимо ваш народ страждати.

Євстратій (Зоря) пояснює, що ми маємо зупинити агресора, ми маємо відновити нашу цілісність, як держави, суверенітету, вийти на державні кордони, але ми не повинні перетворитися справді на тих, ким нас описує російська пропаганда – "карателів, вбивць, ґвалтівників", бо їм тоді буде набагато зручніше.

"Україна вже перемогла, вона перемогла морально. Саме завдяки тому, що ми, як український народ, наші ЗСУ мають сильну моральну позицію – і весь цивілізований світ це бачить. Я вже сказав, що ця війна чорно-біла. Тут нема напів тонів, тут нема градацій сірого. І тому не можна в кожному конкретному випадку опускатися до їхнього рівня", – наголошує речник ПЦУ.

Він додає, що війна закінчиться, віримо, що перемогою України, і чим менше буде невиправданого насильства з нашого боку, тим швидше можна буде перетворити сусідню державу на мирну і безпечну для України. Євстратій (Зоря) вважає, що мета України – не просто вигнати агресора, а щоб і майбутні покоління були захищені, а для цього необхідно, щоб російське суспільство пройшло те очищення, яке пройшло німецьке суспільство.  

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об'єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом. 

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що "друга армія світу" виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії по особовому складу, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили 12 російських генералів на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Друзі! Ми сьогодні боремося за нашу свободу, незалежність, за право бути вільною людиною на своїй землі.

Нас захищають справжні Супергерої: ЗСУ, Нацгвардія, Тероборона, МВС, усі небайдужі Громадяни, які об'єдналися заради захисту Батьківщини.

Ми маємо безпрецедентну підтримку міжнародних партнерів. Увесь світ підтримує Україну.

Зберігаємо спокій, підтримуємо одне одного, читаємо тільки перевірені новини та допомагаємо армії.

ЄДИНІ ОФІЦІЙНІ РЕКВІЗИТИ НБУ ДЛЯ ЗБОРУ КОШТІВ НА ПОТРЕБИ АРМІЇ

ПЕРЕРАХУЙТЕ "КОВІДНІ" ГРОШІ З Є-ПІДТРИМКИ НА АРМІЮ

ВІДПРАВТЕ ДРУЗЯМ ЗА КОРДОН ПОСИЛАННЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ: 

Разом до перемоги над російськими окупантами!

Слава Україні! Героям Слава!

Попередній матеріал
Чи може утворитися "котел" у Сєвєродонецьку – Гайдай про оцінку армійців ЗСУ
Наступний матеріал
Дракон без голови: ворог стрімко втрачає в боях офіцерський склад – Гайдай
Loading...
ЗСУ ліквідували чергового російського генерала

ЗСУ ліквідували чергового російського генерала

Ворог веде наступ на Слов'янськ, Святогірськ, Сєвєродонецьк та Бахмут – Генштаб

Ворог веде наступ на Слов'янськ, Святогірськ, Сєвєродонецьк та Бахмут – Генштаб

"Друга ріка": благодійний онлайн-концерт в укритті – відео

"Друга ріка": благодійний онлайн-концерт в укритті – відео

Гайдай повідомив, що ЗСУ ліквідовують окупантів в Сєвєродонецьку

Гайдай повідомив, що ЗСУ ліквідовують окупантів в Сєвєродонецьку

рашисти намагаються уникнути прямого бою із ЗСУ – ГУР

рашисти намагаються уникнути прямого бою із ЗСУ – ГУР

В "Укрзалізниці" розповіли подробиці ракетного удару по Києву

В "Укрзалізниці" розповіли подробиці ракетного удару по Києву