На Дніпропетровщині завершують збирання хліба. Спека значно прискорила жаття. Але сонце добряче перепекло колоски, додають фермери. І від того зерно втратило якість. Які врожаї цьогоріч і чи вигідно продавати збіжжя – журналістка "5 каналу" Наталія Москаленко питала в рільників.
Та попри труднощі, Олександр не збавляє темпів. Від 6 ранку і до пізнього вечора чоловік на полі без вихідних. Каже, якщо почалися жнива – вдома його не застанеш. Поспішає вчасно зібрати врожай.
"Піднялися приїхали встали, нам же їхати ще 50 км. Приїхали обслужили комбайн. І в годинок 9, о пів на десяту починаєм збір", – розповідає комбайнер Олександр.
Олександр каже, найголовніше – підготувати комбайн до роботи. Необхідно щоранку робити "обдувку" – це так зване очищення від вчорашніх залишків роботи. Утім, обсяги завдань зросли за останні три роки, відколи триває повномасштабна війна.
"Ну як забрали хлопців, звісно, що дефіцит робочих. Те, що вони робили, зараз ми робимо", – каже комбайнер Олександр.
Однак чоловік не нарікає. Каже, кожен робить свій внесок у Перемогу. Відчуває відповідальність, бо треба Україну забезпечити хлібом.
Чоловік розповідає, на сучасних комбайнах працювати легше, ніж було раніше. У салоні машини є дисплей, на якому показуються дані про урожайність, розміри поля, температуру, швидкість. Це все дає змогу аграрію ретельно контролювати свою роботу. За пів дня роботи Олександр встиг обробити 24 гектари. Каже, це ще не рекорд. Щоразу намагається якісно і оперативно працювати.
Цьогорічні жнива на Дніпропетровщині розпочалися рано. Через спеку швидко достиг врожай. Це позначилося і на якості врожаю, каже агроном Василь Коваленко. Наразі скошена підприємством пшениця третього класу. Яка ситуація на інших полях – поки невідомо. Косовиця підходить до кінця і тільки на фініші зможуть визначити якість та кількість зерна. Так само визначать і врожайність.
"Якщо взяти показник саме по цьому полю, то тут він становить десь 45 центнерів з га", – пояснює агроном фермерського господарства Василь Коваленко.
Хоча і прогнозували нижчі показники. До того ж травневі заморозки, яких не чекали. Втім, враховуючи всі погодні фактори, врожай є. Загалом на аграрний бізнес значно вплинули чинники, викликані війною. За словами агронома, за 15 років його роботи у фермерстві – це найважчий рік.
"Війна, так би мовити, сильно змінила правила гри, назвемо це так. На господарстві, в країні. Якщо раніше більш-менш була можливість знайти кадри, то зараз цієї можливості немає. Тобто, на двох, трьох тракторах може одна людина працювати, залежно від виду робот. Тому що немає спеціалістів, немає бронювання цих спеціалістів", – повідомив агроном фермерського господарства Василь Коваленко.
Косовиця озимих культур добігає кінця. Потім візьмуться за збір соняшників, сої та кукурудзи. У фермерстві кажуть - проблеми додаються одна за одною. Даються взнаки здорожчання пально-мастильних матеріалів і проблеми зі зберіганням збіжжя та експортом. Однак кажуть, роблять усе, щоб країна була з зерном.
Наталія Москаленко, Олександр Пронський, Дніпропетровська область, "5 канал"
Читайте також: У комбайні каска та бронежилет: як тривають жнива на прифронтових територіях – сюжет
Дивіться також:
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.