В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" радник Президента України, радник міністра оборони України Юрій Бірюков пояснив, що називають "воєнним туризмом" і чому він не завжди вітає рішення вести на схід консервацію.
"Частина волонтерів відверто займається "воєнним туризмом". Ми це так називаємо. Вони возять на передову, з моральної точки зору, можливо, якісь корисні речі – домашню консервацію, наприклад. Але мене, відверто кажучи, це завжди дещо напружувало, тому що, по-перше, я пам'ятаю історії про отруєння наших військовослужбовців, коли сепаратисти під виглядом волонтерів ввозили (цю консервацію). І тут таке питання. Так, урізноманітніти військовий стіл – це завжди вітається. Об'єктивно – армія забезпечена продовольством, однак доволі одноманітним. На передовій немає умов зберігання для продуктів, що швидко псуються. Тому це насамперед консервація, тушонка, крупи", – розповідає Бірюков.
Він продовжує: "Безумовно, возять домашню консервацію. Але коли ставиш просте запитання: "У скільки вам обійшлося провезення цієї банки консервів через всю країну?" – люди знічуються і відповідають щось на кшталт "увага важливіша". Але ж вони не за власні кошти їздять. Вони збирають гроші, а потім більшу їх частину витрачають на паливо. Напередодні он по Facebook "ходили" фото, як дівчина з центру країни повезла на передову цебро олів'є. Можливо, це і прикольно, але реально страшно: воно може в дорозі зіпсуватися!"
Продовження розмови дивіться у відео:
Дивіться також фотогалерею:
Надсучасні навушники та чохли для гвинтівок: як виглядає допомога снайперу – ФОТО





