Скріншот відео

"У одного були галюцинації": отруєння понад 90 осіб у таборі на Донеччині міг спричинити сальмонельоз – подробиці

У Держслужбі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомили, що було порушено умови зберігання продуктів

Кількість недужих у таборі "Орлятко" у Лиманському районі Донеччини збільшилася до 91-го. Більшість потерпілих – діти.

Із симптомами гострого кишкового отруєння вони перебувають у медзакладах Слов'янська, Краматорська та Лимана. Водночас, спочатку йшлося про отруєння у дитячому таборі "Яструбок", але, як вдалося з'ясувати "5 каналу", діти занедужали у таборі "Орлятко".

У всіх схожі симптоми: висока температура та нудота.

"Думав, я взагалі помру, бо нереально трясло, температура – майже 40. У нас навіть один галюцинації ловив – у нього температура була 41, у нього і ноги відмовляли, він навіть стояти не міг", – пригадує потерпілий Олександр Сидоренко.

"У всіх фактично відзначалися болі в животі, блювота, рідкий стілець, висока температура. В тому числі вожаті, які захворіли – майже та ж була клінічна картина", – розповів дитячий інфекціоніст Дмитро Яковенко.

За попередніми даними, отруєння дітей у таборі на Донеччині спричинив сальмонельоз. Втім остаточні результати аналізів будуть готові завтра, 19 липня, повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона зазначила, що тепер усі дитячі заклади відпочинку перевірять на дотримання норм безпеки харчових продуктів.

За словами Супрун, в зв'язку з інцидентом, МОЗ підготувало оновлені правила санітарних норм для дитячих таборів та вже розіслало їх на місця.

У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів "5 каналу" повідомили, що у дитячому таборі порушили умови зберігання продуктів. Крім того, стверджують – співробітники систематично не дотримувалися норм санітарної гігієни.

"Триває комплексне санітарно-епідемологічне розслідування спалаху. Порушені вимоги до зберігання продуктів, недотримується температурний режим та товарне сусідство готової та сирої продукції. Щоденне меню, яке розробляє шеф-кухар, не затверджується адміністрацією. Відсутні вимоги для отримання вимог особистої гігієни в цеху первинної обробки овочів та санвузлів для співробітників харчоблоку та інші порушення", – пояснила речниця служби Маріанна Вторушина.  

Водночас, директор дитячого табору "Орлятко" у коментарі "5 каналу" визнав, що відхилення від санітарних норм у таборі є, однак, наголосив – вони незначні. Проте він не виключає безповідальності співробітників дитячого табору.

"Продукти були нормальної якості, з термінами придатності, що відповідали стандартам. Що стосується відхилення температур, то на температурних листах, на холодильниках, було +10, на пакетах +6, +8, ну відхилення є, але воно незначне, яке не могло призвести до такої події. Що стосується халатності співробітників – цілком може бути", – зазначив директор табору Олег Шевченко.

Прокуратура за фактом отруєння відкрила кримінальне провадження. Стаття – порушення санітарних норм. Дітям стало зле у понеділок, 16 липня, після вечері.

 

Попередній матеріал
У центрі Полтави авто влетіло в підземний перехід: є загиблий
Наступний матеріал
Унікальний коледж для кобзарів на Київщині під загрозою: чому заклад можуть закрити та чим він особливий

Масове отруєння у дитячому таборі на Донеччині: назвали ймовірну причину

Отруєння в дитячому таборі на Донеччині: потерпілих уже понад 80 людей

Масове отруєння в дитячому таборі на Донеччині: 60 потерпілих

Отруєння дітей у таборі на Київщині: з'явилися результати експертизи

"Першими на сполох забили діти": що розповіла мама потерпілої від отруєння в таборі

Отруєння дітей у таборі на Київщині – епідеміологи назвали ймовірну причину