У Запоріжжі зафіксували новий спалах ботулізму. З таким діагнозом до обласної інфекційної лікарні потрапили 50-річна жінка та 20-річний хлопець, яких знайомі пригостили в'яленою рибою.
Як повідомляє "5 канал", хворі перебувають у відділенні інтенсивної терапії інфекційної лікарні. До них нікого не пускають. Медики кажуть, що кризовий період вдалося подолати, але стан хворих – тяжкий, і лікуватимуть їх щонайменше протягом місяця.
Лікарі констатують: найбільш поширеною причиною захворювання на ботулізм є вживання саморобної в'яленої риби.
"Дані особи вживали в'ялену рибу – будемо казати так – кустарного виробництва. Наступного дня після вживання даного продукту обидва відчули виражену слабкість, нудоту, сухість ротової порожнини, погіршення зору та затруднене ковтання води. В лікарні хворі отримують терапію згідно встановленого діагнозу. В тому числі протиботулістичну сироватку", - головний лікар інфекційної лікарні Запоріжжя Володимир Шинкаренко.
Зауважимо, що лише цього року на ботулізм в Україні захворіли 108 людей. А найбільш ефективним способом уникнути ботулізму є дотримання правил безпеки: треба уникати споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічну обробку.