Сезон чорниць на Волині. До лісу по ягоди там ходять цілими родинами. Збирають їх, щоб потім приготувати смачного варення та вареників. А ще на чорниці можна й заробити. Скільки просять за ягоди на ринку і як отримати дозвіл на збір – у сюжеті "5 каналу".
На одному з чорничників пліч-о-пліч збирають ягоди куми Оксана і Тетяна. До ківерцівського лісу прийшли з сусіднього села Дідовичі, щоб потім почастувати родину.
"На вареники збираю, на пироги збираю, варення роблю з чорниці, в камеру накладаю, собі на зиму заготовляю", – зазначила збиральниця чорниць Оксана Друкачук.
Із бідончиками та відерцями на поясі – так по лісі ходять селяни знайомими місцями. Від ранку, поки немає спеки і менше дошкуляють комарі.
"Я з дитинства любила збирати ягоди. Почуваєшся добре в лісі, повітря свіже. Тільки що комарі дотинають. Але ж отримуєш від цього задоволення. Чорниця – поки сезон, воно дуже корисно його з’їсти хоча би трохи, по можливості. То ж це лісові вітаміни", – каже збиральниця чорниць Тетяна Шийко.
Цього сезону ягоди вродили добре, але, розповідають жінки, були й вдаліші роки.
Чорниці для продажу жінки не збирають. Говорять: заготівельників у селі немає, а возити до міста – невигідно. Та й ходять до лісу надто рідко, щоб на цьому заробляти.
"Ну три літри я назбирую за один день. Бідончик, а в бідончик влазить три літри. Колись я ходила в ліс збирати ягоди: рано підеш і до обіду ціле 10-літрове відро назбирувала, зараз немає такого", – розповідає збиральниця чорниць Оксана Друкачук.
Із навколишніх сіл чорниці люди везуть продавати до Луцька. На одному з місцевих ринків ягоди збувають літровими і півлітровими банками.
Ціна на ягоди, кажуть продавчині, останніми днями не впала, а навпаки – пішла вгору.
"Тому що не везуть із села і не продають багато. Бо в селі приймають чорниці і через те ціна підвищилась", – каже продавчиня чорниць Марія Гончар.
Ціна хоч і кусається, зізнаються покупці на ринку, але відмовити собі в задоволенні поласувати лісовими смаколиками - не збираються. Хоч трохи, але купують.
"Малину, чорницю, смородину перероблюю в цукрі. Але ще дуже дорога. Зараз баночка 60 – то трошки за дорого для мене. Почекаю ще. А ні – то буду купляти. Закручую, роблю запас", – зазначає покупчиня Галина.
"Це – вітаміни, це зір. І взагал якщо є щось сезонне – треба завжди його їсти якнайбільше: малину, суницю, чорницю – щоб бути здоровим", – каже покупець Роман.
У Ківерцівському лісовому господарстві цьогоріч планують заготовити понад 3 тонни чорниць. Додатково, у державних консервних цехах ці ягоди перероблять на варення для реалізації в торговельних мережах. Щоб збір чорниць був легальним – людям радять отримувати лісові квитки й дотримуватись правил збору.
"Коли збирають ягоди – щоб не користувалися спеціальними засобами і не пошкоджували сам ягідник. Це складніше збирати по бубочці рукою ягоди, але ви її зібрали – і на наступний рік ягідник збережеться", – наголосив головний лісничий Ківерцівського лісгоспу Орест Мороз.
Лісівники очікують, що період збору чорниць ще триватиме. Водночас, окрім ягід, у волинських лісах вже з’явилися й гриби. Сезон на них може тривати аж до пізньої осені.
Наталія Світлова, Волинська область, "5 канал"
Читайте також: На Рівненщині родина розвиває полуничний агротуризм: яка технологія вирощування ягід – сюжет
Дивіться також:
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.