На Харківщині росіяни почали новий наступ, намагаються прорвати лінію оборони, ЗСУ залучили резерви

Сили оборони України 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка / Facebook
Президент Зеленський підтвердив нову хвилю наступальних дій рашистів

Міноборони

О 5-й ранку під прикриттям бронетехніки росіяни намагались прорватися на Харківщині, на Вовчанському напрямку. Атаку вдалося відбити, але бої тривають досі. Протягом доби в цьому районі ворог атакував з неба керованими авіабомбами.

Про це офіційно повідомили в Міноборони України.

"Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Збройні сили України продовжують стримувати наступ ворога", – мовиться у повідомленні.

Зеленський

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що війська рашистів почали новий наступ на Харківщині, але Сили оборони були готові та зустріли їх вогнем артилерії.

Про це він заявив під час брифінгу з лідеркою Словаччини Зузаною Чапутовою в Києві, передає "5 канал".

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

"росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами й артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку. Але наші військові, військове командування, знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз йде жорстокий бій на цьому напрямку", – зазначив глава держави.

Він додав, що станом на 7-8 ранку, за його інформацією, відбувався "жорстокий артилерійський бій", на той час наступ росіян вдалося зупинити.

DeepState

Водночас аналітики проєкту DeepState повідомили, що попередньо щонайменше три одиниці ворожої техніки було спалено на північ від населених пунктів Мороховець – Олійникове. Рухалися росіяни зі сторони села Пильна на Харківщині.

За даними аналітиків, активізація боїв почалася зі щільних обстрілів прикордонних населених пунктів Харківщини – вони продовжують і наразі. Також активно застосовуються системи РЕБ та БПЛА.

Вовчанська МВА

Місцеві мешканці, коментуючи обстріли Вовчанська, кажуть, що такого ще не чули і не бачили. Як розповів очільник міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі у коментарі "Громадському радіо" – із 3-ї ночі з боку росіян летіло все: і КАБи, й артилерія, використовував ворог і реактивну систему залпового вогню.

Наразі місцева влада, разом з військовими, волонтерами та поліцією, масово евакуюють населення.

"Зараз ми евакуюємо населення за бажанням. Основна маса людей виїжджають на своєму автотранспорті. Зараз ми разом із гуманітарним центром вивезли людей, які не мають змоги самі виїхати. Вивозимо з Вовчанська і ближніх населених пунктів. Зараз масований обстріл міста, місцеві кажуть, такого обстрілу ще не чули і не бачили. З трьох годин ранку посилилися обстріли і керованими авіабомбами, і артилерією, і РСЗВ", – зазначив він.

ЗМІ

За даними джерела "Суспільного" в Силах оборони, росія має намір створити 10-кілометрову "буферну зону" на прикордонні Харківщини. ЗСУ та загони ДПСУ тримають оборону.

Reuters із посиланням на високопоставлене українське військове джерело повідомляє, що війська рф почали наземну атаку на північний схід Харківської області та просунулись на 1 км поблизу Вовчанська. Зазначається, що цей наступ "відкриває новий фронт" у війні.

Раніше голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що російські військові посилили обстріли на півночі Харківщини, проте загрози для Харкова наразі немає. А керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко зауважив, що хоча рф може мати ресурси для загострення дій у прикордонні, проте про наступ на обласний центр не йдеться.

Дивіться також відео:

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Попередній матеріал
"Дєнь побєди" чи День ганьби? Танк "Леопард" з'їв "Москвича". Хроніка 806-го дня Великої війни
Наступний матеріал
Харківщина: чому окупантів не вибили із Пильної – хроніка 807-го дня Великої війни
Loading...