Українці не полишають улюбленої справи навіть через бої, що відбуваються поряд. На Житомирщині неподалік Малина сімейне фермерське господарство не припиняло, попри війну, працювати і робить це досі. Тут живе 8 корів, 70 кіз, гуси, качки і навіть ослик.
Гамірний віслюк Яша – тварина не притаманна Поліссю. Чотири роки він живе на фермі-садибі, каже власниця Ірина. 6 років тому вона разом з чоловіком зареєструвала сімейне фермерське господарство під назвою "Бабина лоза" в рідному селі. З колись 68 будинків нині тут живуть щонайбільше 5. Ідея екологічного господарства повернула жінку зі столиці. Спочатку це було місце для життя і проведення часу з родиною. Сюди привезли кіз і теличку: родина любить домашнє молоко. Згодом тварин стало більше, а виготовлені для себе сири припали до смаку жителям столиці, де продукція і має попит. Коли навесні на Малинщині неподалік тривали бої, головним було зберегти і не полишити ферму.
"До Києва вже доїхати не можна було, продукцію туди відвезти вже не можна було. Я звернулась до людей, які мені тут допомагають, попросила їх у цей важкий час не кидати ферму", – каже власниця сімейного фермерського господарства Ірина Хаценко.
До села ворог не дійшов. Тому питання про закриття не було. Нині на фермі, крім різної птиці, живуть 8 корів і 70 кіз. Розширюватись, кажуть, не планують, адже це затратно. Треба 4 тонни зерна на місяць, на зиму – близько 100 тонн сіна і соломи. Фермери проводять повний цикл догляду за тваринами: вирощують корми, заготовляють сіно, солому, доять худобу і самі переробляють молоко.
"Фермерство – це одна з умов підняття нашої країни після війни. Фермери витягнуть на собі продовольчу кризу, пов’язану з тим, чим годувати людей у нас в країні, в середині", – додала Ірина Хаценко.
Сири тут готує в сироварні пані Леся з помічницею. Жінка розповідає, що молоко нагрівають до 36 градусів, додають закваску для певного виду сиру.
"Весь повністю процес займає 4 години, але це залежить від виду сиру, який ми робимо. Ми робимо гауду, російський, бринзу, капоту і косичку", – каже сировар Леся Єсипчук.
Ірина Яківна мріє створити в садибі культурну провінцію. Разом з чоловіком колекціонують сучасний український живопис. Деякі роботи представлені і для туристів.
"Здорова нормальна їжа і свіже повітря, якщо ми можемо це дати людині, то що може бути краще?", – підсумувала Ірина Хаценко.
Фермери кажуть, що регулярно відвозять свою продукцію на аналіз у лабораторію, щоб знати стан здоров’я тварин та не втрачати якість.
Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, "5 канал"
Читайте також: Наступна посівна може не відбутися: фермери зазнають значних збитків, ціни на добрива зашкалюють – подробиці