Замість перлової каші – різотто, м'ясні страви, вареники, фрукти та навіть десерти. Харчування за стандартами НАТО впровадили у Національній академії сухопутних військ у Львові – ще два роки тому. Як експеримент. Відтоді у військовому виші змінився не лише раціон харчування, а й кухонне обладнання. Чи до смаку нова кухня курсантам – дізнавалися журналісти "5 каналу".
Борщ, вареники, стейк із курятини, грецький салат та фрукти – це нинішній обід курсанта. Майбутні офіцери кажуть, почуваються, наче вдома у мами. "Вареники – це раніше на свята були… Дуже непогані. Начинка: картопля, смажена цибулька, приправи, сіль-перець - , все як має бути", – запевняє працівник кухні Ілля Конарєв.
Курсанту третього курсу Руслану Ковальчуку є з чим порівняти нову кухню. Каже, раніше обід був у рази скромніший. Годували смачно, але не так ситно. Хлопцеві бракувало вітамінів й солодощів. "На обід ми маємо: борщ український, вареники по-селянськи, салат, кавун. Колись були різні каші: каша перлова, каша вівсяна… Теж було смачно, але зараз краще", – згадує він.
Систему харчування вже давно потрібно було змінювати – кажуть військові. Тож, провели експеримент продовольчого забезпечення і розробили новий каталог продуктів. Відтепер він складається майже з 300 найменувань, тоді як раніше – був уп'ятеро коротший. При тому, вартість харчування одного військовослужбовця на добу залишилася незмінною – близько 60 грн.
"Під керівництвом міністра оборони був розроблений каталог продовольства. У ньому 355 назв. Розширення інгредієнтів каталогу дає нам великий перелік страв, що готуються", – звітує заступник начальника тилу Національної академії сухопутних військ Олександр Мельничук.
Нову систему харчування цього року запровадять ще понад 20 військових частин.
Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею:
За стандартами НАТО та побажаннями бійців: як виглядає нова зимова форма ЗСУ – фото