5 канал

Харчування за стандартами НАТО: як виглядає обід курсанта Академії сухопутних військ у Львові

Відтепер каталог продуктів складається майже з 300 найменувань, тоді як раніше – був уп'ятеро коротший. А вартість харчування одного бійця залишилася незмінною – близько 60 грн на добу

Замість перлової каші – різотто, м'ясні страви, вареники, фрукти та навіть десерти. Харчування за стандартами НАТО впровадили у Національній академії сухопутних військ у Львові – ще два роки тому. Як експеримент. Відтоді у військовому виші змінився не лише раціон харчування, а й кухонне обладнання. Чи до смаку нова кухня курсантам – дізнавалися журналісти "5 каналу".

Борщ, вареники, стейк із курятини, грецький салат та фрукти – це нинішній обід курсанта. Майбутні офіцери кажуть, почуваються, наче вдома у мами. "Вареники – це раніше на свята були… Дуже непогані. Начинка: картопля, смажена цибулька, приправи, сіль-перець - , все як має бути", – запевняє працівник кухні Ілля Конарєв.

Курсанту третього курсу Руслану Ковальчуку є з чим порівняти нову кухню. Каже, раніше обід був у рази скромніший. Годували смачно, але не так ситно. Хлопцеві бракувало вітамінів й солодощів. "На обід ми маємо: борщ український, вареники по-селянськи, салат, кавун. Колись були різні каші: каша перлова, каша вівсяна… Теж було смачно, але зараз краще", – згадує він.

Систему харчування вже давно потрібно було змінювати – кажуть військові. Тож, провели експеримент продовольчого забезпечення і розробили новий каталог продуктів. Відтепер він складається майже з 300 найменувань, тоді як раніше – був уп'ятеро коротший. При тому, вартість харчування одного військовослужбовця на добу залишилася незмінною – близько 60 грн.

"Під керівництвом міністра оборони був розроблений каталог продовольства. У ньому 355 назв. Розширення інгредієнтів каталогу дає нам великий перелік страв, що готуються", – звітує заступник начальника тилу Національної академії сухопутних військ Олександр Мельничук.

Нову систему харчування цього року запровадять ще понад 20 військових частин.

Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:

Попередній матеріал
Підрив авто у центрі Києва: у мережі з'явилося відео моменту вубуху, зняте на реєстратор
Наступний матеріал
Новий старий Нацреєстр: чому МОЗ залишило без ліків важкохворих

Полторак: "Час, коли ми навчали на пальцях, закінчився"

Вишкіл для офіцерів запасу на Яворівському полігоні: як це було

На фронт відправили тисячі комплектів зимового однострою: що кажуть про одяг військові

Тепер із шапками: в Міноборони продемонстрували новий зимовий одяг українських бійців

Вареники та бісквіти: що побачив Полторак на кухні для військових – фоторепортаж

Бекон, печеня та сири: у ЗСУ показали, як тепер харчуються українські військові