Симптоми отруєння грибами першою відчула Олена. Вона приготувала страву та одразу скуштувала. Після неї із нудотою та поганим почуттям "швидка" забрала її чоловіка та двох синів п'яти та семи років. За півгодини до реанімації доправили й бабусю з дідусем.
"Я їла гриби, коли їх смажила. Чоловік їх привіз, я почистила, півгодини відварила і поставила в холодильник. Зранку встала, посмажила їх з цибулею", – розповідає постраждала.
Стан хворих лікарі називають тяжким, але некритичним. І нагадують: грибний білок не засвоюється організмом.
"Однакові симптоми, які з’являлись. Мама перша куштувала гриби, і перша почала жалітися на недуги. Це і допомогло поставити діагноз "отруєння грибами", – каже завідувач відділенням анестезіології інтенсивної терапії міської лікарні Ірина Тарахтелюк.
Дитячий анестезіолог міської лікарні Тетяна Ларчук роз'яснює: "Немає різниці: дитячий організм чи дорослий. Гриби практично не перетравлюються. Малим дітям їх вживати категорично заборонено".
Члени родини часто збирали гриби, але попри досвід припустилися помилки. Медики розповіли: постраждала показала їм фото зібраного, і там помітили там так звану "синьку". Цей гриб дуже схожий на білий, але на смак гіркий. Коли зрізаєш – цей гриб синіє.
Лікарі наполягають: користі від вживання лісових грибів жодної. Вони фактично не перетравлюються людським організмом, а от ризик отруїтися навіть теоретично їстівними грибами завеликий, щоб вживати їх самому, чи тим більш – давати дітям.
Якщо після вживання грибів погіршується стан – треба терміново викликати швидку і починати промивати шлунок, застерігають лікарі. Інакше наслідки можуть бути летальними.
Юлія Моцная, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"