Литвинчук Шваюк
Литвинчук Шваюк Новинарня

У Греції двох українців засудили до 180 років за ґратами – всі подробиці гучної справи

    У МЗС кажуть: верхньою межею санкції за скоєне правопорушення може бути 25 років ув’язнення

    20 липня у Греції суд ув'язнив двох українців - Сергія Шваюка і Петра Литвинчука - на 180 років за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів. Про таке повідомляє УНІАН.

    • У чому звинувачують українців

    За словами перекладачки прокуратури грецького міста Пірей Лідії Костів, українцям висунули обвинувачення одразу за кількома статтями:

    1. незаконний перетин кордонів країни Європейського союзу;
    2. створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти;
    3. відсутність рятувальних засобів.

    Крім того, під час затримання у Шваюка та Литвинчука не було документів на керування яхтою.

    Як пояснює вирок адвокат українців Захаріяс Кессес, такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства. "При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за гратами", - повідомив адвокат.

    Він же уточнив: на яхті з українцями перебували 63 нелегальні мігранти.

    • Як українці потрапили до ЄС

    Рідні українців кажуть, що Шваюк та Литвинчук опинилися у такій ситуації проти своєї волі. Зокрема, мати Петра Литвинчук розповідає, що хлопці поїхали працювати до Туреччини, де їм запропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. Та вже у Туреччині працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Більш того, невідомі озброєні люди навіть  погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

    • Реакція МЗС України

    У МЗС України вже відреагували на таку інформацію. За словами заступника директора Департаменту консульської служби МЗС України Василя Кирилича, вітчизняні дипломати можуть зменшити термін ув'язнення для українців. Про це Кирилич розповів виданню "УП".

    На судовому засіданні був присутній український консул. Він повідомив, що адвокат нині готує апеляцію на рішення суду.

    Як наголосив Василь Кирилич, що верхньою межею санкції за таке правопорушення може бути 25 років ув’язнення. "Цифри, що є вищими, ніж 25, - морально-пропагандистські або превентивні", - каже дипломат.

    Він також зазначив: аналіз вироку дає підстави вважати, що суд вперше за останні три роки застосував найменший коефіцієнт - 6 років за кожного перевезеного нелегального мігранта.

    "Є підстави сподіватися, що 6 років за кожного буде зменшено до п’яти, а це означатиме перекваліфікацію статті на 1/5 або 1/3 терміну загального відбуття терміну покарання і звільнення, можливо, через нетривалий проміжок часу", - має сподівання представник МЗС України.

    Зауважимо також, що один із засуджених у Греції українців виявився відомими франківським музикантом з гурту "Перкалаба". Йдеться про Сергія Шваюка. 

    Нагадаємо, у березні цьогоріч стало відомо, що у Греції затримали 148 українців, більшість – за перевезення нелегалів. Поміж затриманих українців були члени екіпажу іноземних суден та перевізники нелегалів.

    Попередній матеріал
    "За п'ять хвилин – чотири порушення": в Україні почали перевіряти перевізників
    Наступний матеріал
    В Україні завершилися масштабні міжнародні навчання Sea Breeze-2018
    Loading...