Наталія Бернацька
Наталія Бернацька 5 канал

Поліграф не надуриш: несподівані "скелети в шафах" кандидатів у ДБР

Так званий детектор брехні показав приголомшливі результати у деяких кандидатах, які вже були схвалені громадськістю

В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька розповіла про те, що вдалося виявити поліграфу в кандидатів на посади в Державному бюро розслідувань.

"Було дуже багато звернень громадськості, за що ми вдячні. Ми проаналізували всі звернення, інформацію, яка є в ЗМІ щодо кандидатів. Не щодо всіх вона підтвердилася. Були різні ситуації, були дійсно одіозні персонажі, і я дуже рада, що вони сьогодні не пройшли і не зайняли цих посад. З іншого боку, були ситуації, коли людина була громадськістю рекомендована. Наприклад той, до якого не має зауважень в принципі, а нам поліграф по деяким людям показав прямий зв'язок з розвідкою Російської Федерації і мету працевлаштування в ДБР – працювати на Росію. Це було чітко відслідковано. Ми цю інформацію не оприлюднюємо, відповідно до закону, але ми взяли до уваги, коли голосували за кандидатів", – зауважила Бернацька.

Вона приголомшила й іншими випадками.

"По деяких кандидатах поліграф прямо показав, що мета працевлаштування в ДБР – отримання неправомірної вигоди. Ці кандидати також були відсіяні. По декому поліграф вказав наркотичну чи алкогольну залежність. По декому – що колись людина розголошувала секретну інформацію, таємну", – розповіла заступник міністра юстиції.

Водночас, вона уточнила, що закон забороняє спиратися лише на покази поліграфа під час затвердження кандидатів до ДБР.

"Сьогодні, за законом, ми не можемо тільки на поліграф розраховувати, але для нас це також було важливо. Ми зважували і презентацію, і знання законодавства, і бали, які були отриманні під час тестування. Потім, коли були серйозні застереження за поліграфом, звичайно, зважували", – заявила вона.

При цьому, в Мін'юсті визнають: "Достойних було не так багато кандидатів".

"І потрібно було розуміти, хто якій посаді буде більше відповідати. Але сьогодні, нарешті, конкурсною комісією ми дійшли консенсусу, проголосували і всі посади заповнили. Тепер оголошено наступний конкурс на 44 інші вакансії Державного бюро розслідувань", – уточнила Бернацька. 

Більше подробиць – у відео: 

Попередній матеріал
Просто додай води: через спеку на вулицях Херсона звели освіжальні арки
Наступний матеріал
"Для них це тренувальний полігон": оборонці Талаківки розповіли про п'яні вибрики окупантів
Loading...