Навіть найдосвідченіший кулінар, який володіє колосальним талантом та озброєний найсучаснішими кухонними девайсами, не зможе приготувати смачну страву без допомоги кухонного посуду. Навіть якщо ви купили готову їжу, спожити її можна лише за наявності столового посуду. Ось так звичайні, на перший погляд, сковорідки та каструлі, чашки і тарілки стають незамінними, дозволяють поповнювати життєву енергію та роблять наше життя ситим та комфортним. У цій статті ми розповімо про наявні типи посуду – його призначення та складові елементи.
Кухонний посуд

Усі процеси, що відбуваються на кухні і стосуються приготування їжі, розпочинаються із застосування зручного посуду. Це пов'язано з прямим його призначенням – готувати смачні та корисні страви.
У каструлях готують різноманітні перші та другі страви, а також тушковані. У них також зберігають вже приготовлену їжу. Форма каструль переважно кругла. По боках вони мають ручки для зручності тримання.
Сковорідки багато в чому схожі з каструлями, але являються окремими, не менш важливими, самостійними посудними одиницями. У них готують смажені, тушковані та запечені страви. Сковорідки мають круглу або квадратну форму. Широко поширені сковорідки, що мають спеціальне антипригарне покриття. Воно може бути на основі тефлону, кераміки або мармурової крихти. Для зручності користування більшість сковорідок обладнується довгою ручкою, яка не гріється.
У порівнянні з каструлями сковорідки мають товстіші стінки та дно, завдяки чому вони краще розігріваються і довше тримають тепло. За формою та призначенням сковорідки поділяють на: класичні, універсальні, жаровні, сотейники, гриль, для млинців та пательні вок.
Схожими на сковорідки предметами кухонного посуду є сотейники, які призначені для готування невеликих порцій їжі.
Характерним представником кухонного посуду є гусятниці, в яких готують тушковане м'ясо, переважно птиці. Вони мають витягнуту форму, в якій зручно розташовувати цілу тушку.
Столовий посуд

Якщо кухонний посуд використовується для приготування їжі, то столовий – для її споживання. За допомогою столового посуду можна раціонально або святково сервірувати обідній стіл.
До елементів столового посуду відносять найрізноманітніші тарілки і чашки, сервізи різного призначення, блюдця, графини, столові прилади та багато іншого. Але узагальнено весь посуд можна розділити на три основні підгрупи, а саме: тарілки, чашки та спеціалізовані предмети.
Тарілок, напевно, існує найбільша кількість видів серед інших складових столового посуду. Вони бувають різного призначення, розміру та глибини.
Глибокі столові тарілки призначені для подачі та споживання перших страв, таких як супи, борщі та солянки, а неглибокі – для гарнірних страв.
Закусочні тарілки майже пласкі та мають широкий діаметр. Використовуються вони для м'ясної, сирної або овочевої нарізки.
Десертні тарілки мають хвилясті краї та використовуються для різноманітних смаколиків, тістечок та тортів.
Блюда мають значні розміри і призначені для подачі великих шматків м'яса, риби або птиці.
Основними різновидами чашок є чайні та кавові. Також до цієї категорії відносяться бульйонні чашки та кружки.
Усіх типів та різновидів, наявних сьогодні у продажу, елементів кухонного та столового посуду існує безмежна кількість. Якщо ви бажаєте не просто дізнатися про них, але й побачити та доторкнутися, запрошуємо відвідати мережу магазинів Lora, де зібрано великий асортимент якісних товарів для кухні на будь-який смак.