Випадок стався в навчальному закладі №59 в Голосіївському районі. За попередньою інформацією, постраждали діти першого і третього класів. Причиною могло стати вживання їжі у шкільній їдальні, повідомляє видання "Обозреватель".
За словами однієї з мам, діти стали погано почуватися ще в четвер, 14 вересня.
"Коли ми забирали доньку зі школи, її нудило. Вдома піднялася температура і продовжилася рвота. Вранці ми звернулися в приватну клініку і нам сказали, що причиною швидше за все є ротавірусна інфекція", – розповіла жінка.
Мама іншого школяра розповіла, що в п'ятницю, 15 вересня, в школу не прийшли 150 дітей. "Погано було не лише дітям, а й учителям. Причому постраждали в основному всі, хто їв рибні котлети", – зазначила вона.
У департаменті освіти, науки, молоді та спорту КМДА інцидент з отруєнням дітей підтвердили.
"На сьогодні госпіталізовано двоє дітей. За інформацією лікарів, причиною, швидше за все, є ротавірусна інфекція", – розповіли в департаменті.
Наразі у навчальному закладі працюють фахівці Держпродспоживслужби Києва, які повинні встановити причину події.
Зазначимо, що цього року в у Києві зафіксовано сплеск отруєнь дітей харчовими продуктами. За словами начальника Держпродспоживслужби Києва Олега Рубана, у столиці спостерігається збільшення "резервуара" носіїв, що викликають гостру кишкову інфекцію. Це пов'язано з проблемою діагностики патологій, яка не налагоджена в Україні, а також з людським фактором.
За його словами, необхідно впроваджувати жорсткі заходи відносно суб'єктів господарювання, що здійснюють оборот товарів. "Багато хто з них грубо порушують систему дезинфекцій, технологічні процеси, терміни зберігання, аж до порушення правил медичного огляду персоналу", – розповів "Обозревателю" Олег Рубан.
Фахівці зазначають, що у столиці налагоджений бізнес з продажу підроблених санітарних книжок. Про це свідчать результати перевірок. З усіх працівників харчової сфери, перевірених органами Держпродспоживслужби, 70% мали фальсифіковані медичні книжки. Це означає, що для киян готують, а також розносять їжу люди без реального медичного огляду. В таких умовах є високий ризик підчепити небезпечне захворювання.