У Києві почали відкривати продовольчі ринки. Сьогодні запрацювали "Деміївський" – у Голосіївському районі та два ринки в Деснянському районі – "Маяк" та "Базар на Лісовій". Біля одного з них перебуває кореспондентка "5 каналу" Ірина Саєвич.
Людей прийшло чимало. Більшість відкриттям ринків задоволені. На вході охоронці міряють температуру. Якщо зафіксують підвищену температуру, до ринку не впускатимуть. До того ж всі відвідувачі зобов'язані дезінфікувати руки і одягати одноразові рукавички.
Щодо продавців – вони в прозорих захисних шоломах, масках та рукавичках. Біля прилавків – антисептики. Територію щотри години дезінфікують.
За правилами, які оприлюднили в Держпродспоживслужбі, дистанція між продавцями має бути щонайменше 3 метри.
"Звісно, чекали. Дезінфектори стоять, рукавички є", – розповідає продавчиня.
"Люди звикли торкатися м'яса, сала. Зараз цього не можна. Нічого, звикнемо і до цього", – каже інша продавчиня.
Фахівці Держпродспоживслужби перевіряють, чи всі дотримуються правил. Значних порушень не зафіксували.
"Був невеликий нюанс. Людей, які торгують, ми розмістили на відстані 3 метри один від одного. Для розрахування з покупцями вони використовують рукавички. Таким чином усе контролюється", – каже Роман Матвійчук, заступник начальника управління безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби.
Всі працівники і відвідувачі на ринках мають перебувати в засобах індивідуального захисту.
Нагадаємо, в Україні карантин офіційно продовжили до 22 травня 2020 року. Таке рішення було схвалене на позачерговому засіданні уряду в понеділок.