У Києві відкрили першу пекарню, де люди з ментальною інвалідністю проходять реабілітацію. Усі особливі працівники називають це своєю роботою. Адже замість того, щоб сидіти в чотирьох стінах, вони щодня приходять до крихітної пекарні, де під постійним наглядом професійного педагога та кухаря печуть авторські смаколики – кекси та мафіни.
За свої 30 років Євген і кур'єром встиг попрацювати, і товар у супермаркетах розкладати. Жодна робота не приносила задоволення. А нині він за дві години до початку робочого дня виходить із дому, щоб бува не спізнитися в пекарню, адже саме він став там першим особливим кондитером.
"По-перше, я чимось зайнятий. По-друге, я не думав, що з цього щось вийде, тому що досвіду – нуль. За два дні я навчився добренько тісто місити, тому що мама не змогла мене навчити", – каже Євген.

У крихітній пекарні пахне ваніллю та шоколадом. Кілька помічників злагоджено виконують чіткі вказівки шеф-кухаря – пані Оксани. Один із них – її син Кирило, тому як спілкуватися з людьми з ментальною інвалідністю, вона добре знає, і як ніхто розуміє їхні потреби. Насамперед – це відчувати свою потрібність.
"Коли хлопчик був підліткового віку, можна було ходити в якісь реабілітаційні центри, але коли подорослішав, на жаль, ми зіткнулися з проблемою, що неможливо хоча би не просто влаштуватися, а пройти якусь практику, або знайти собі якесь застосування", – розповідає пані Оксана.
Байдикувати в пекарні нема коли. Усі працюють на результат, адже кожен спечений кекс та мафін сприймають як перемогу над своїм діагнозом.
"Усе люблю робити. Кекси печу – імбирні, вафельні, лимонні, апельсинові, шоколадні", – розповідає стажер пекарні Віталій.

Корисний і смачний соціальний стартап заснував киянин – лікувальний педагог Владислав Малащенко. Він каже: працедавці не беруть на роботу людей із ментальною інвалідністю, адже їм необхідний постійний супровід, а також суттєво більше часу приділяти навчанню. Та і законодавчо це питання не врегульоване. Тому чоловік самотужки взявся за втілення мрій тих, хто нині називає його шефом.
Ця пекарня – лише перший крок до амбітної мети. У перспективі Владислав Малащенко планує відкрити цілу мережу в містах-мільйонниках, а у столиці – кафе, в якому працюватимуть лише люди з інтелектуальними порушеннями.
Леся Головата, Михайло Третяк, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею за темою:
Глазурована геометрія: Український архітектор підкорила світ унікальними десертами – фото

























