Головною стравою в ці дні здавна були вареники з сиром, до яких додавали масло чи сметану. А ще сирники, сирні баби, локшина, галушки, ряжанка, колотуха, розтирачка, кисіль, кажа – які теж готували цього тижня виключно на молоці.
Свято вшанування Колодія (іще цей день називали і називають Масницею) не варто плутати з російською Масляною – це різні свята. Чому – ми розкажемо трохи далі.
А поки 5.ua пропонує кілька цікавих рецептів для зустрічі праукраїнського свята – Колодія.
Вареники з сиром

- Вода – 1 склянка
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 1 склянка
- Сіль – щіпка
- Сир – 400 г
- Яйця – 1-2 шт.
- Цукор за смаком
Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху заглиблення і акуратно розбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Розмішуємо, поступово додаючи молоко. За потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто.
Щоб начинка була більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком, ретельно розтираємо до однорідності. Начинку акуратно "запаковуємо" в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники з сиром смачніше подавати до столу з вершковим маслом і сметаною.
Печені яблука з сиром

- Яблука великі – 6 шт.
- Сир – 250 г
- Родзинки – 50 г
- Мед – 50 г
- Горіхи волоські – 50 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Борошно – 2 ст. л.
З яблук ножем вирізаємо серцевину, шкірку залишаємо. Сир перетираємо через сито, змішуємо з яйцем, родзинками і цукром. Кладемо сирну начинку в отвір у яблуках, поставивши їх на деко, застелене пергаментом. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хв. чи більше, поки яблука повністю не пропечуться.
Горіхи окремо подрібнюємо ножем, обсмажуємо на сковорідці з дрібкою солі та змішуємо з медом. Поливаємо цим яблука, коли вони вже витягнуті з печі.
Смакує десерт як гарячим, так і холодним.
Молочний кисіль

- Молоко – 1 склянка
- Кип'ячена вода – 1/2 склянки
- Борошно – 3 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Ванілін – 1 ч. л.
Молоко закип'ятіть, додайте цукор та ванілін. У склянку з кип'яченою водою всипте борошно та добре перемішайте. Коли молоко закипить, влийте в нього тонкою цівкою суміш борошна і води, постійно помішуючи. Молочний кисіль закип'ятіть, постійно помішуючи. Можна вживати теплим або охолодити.
Такий молочний кисіль можна вживати як самостійний напій, а можна використовувати в якості соусу для млинців та сирників. Якщо хочете зробити більш густий десерт, додайте більше борошна та поваріть молочний кисіль трошки довше, щоб він загустів.
Сирне печиво

- Маргарин – 70 г
- Сир твердий (тертий) – 100 г
- Яйця курячі – 1 шт.
- Сіль – дрібка
- Розпушувач тіста – 0,25 ч. л.
- Кунжут
- Борошно – 1 склянка
- Молоко – 2-3 ст. л.
Піч нагрійте на 200 градусів, деко застеліть пергаментом, змастіть вершковим маслом.
Борошно просійте в миску, додайте порізаний кубиками маргарин, усе порубайте ножем у велику крихту, додайте сіль, яйце, розпушувач і сир, перемішайте, додававайте потроху молоко, замісіть тісто.
Розкатайте з тіста пласт товщиною не більше 1 см, виріжте кружечки, викладіть на деко, змастіть яйцем і посипте кунжутом. Випікайте до золотистого кольору.
Колотуха

- Сало – 300 г
- Сметана – 100 г
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Яйце куряче – 10 шт.
- Зелень – за смаком
- Молоко – 150 мл
Змішайте яйця, молоко, сметану, сіль, цукор, червоний мелений перець. Додайте борошно і добре перемішайте, щоб не було грудок. У сала зріжте шкірку, очистіть від солі, наріжте кубиком 0,5 см і смажте на середньому вогні до рум'янцю.
Влийте до порізаного сала омлетну масу і запікайте в печі, розігрітій до 180 градусів, протягом 15 хвилин.
До речі... російська Масляна – це зовсім не те ж саме, що українська Масниця (Колодій)
То чому дехто може вирішити, що це одне і те ж саме свято?

Схожість назв
Український Колодій має інші поширені назви, в тому числі і Масниця, яка дуже схожа за звучанням на російську Масляну. Але тлумачаться назви по-різному.
Колодій: у цей час неодружені парубки й дівчата мали можливість знайти свою пару. До парубків прив'язували прикрашену дерев'яну колодку, а дівчина, яка вподобала того чи іншого хлопця, мала цю колодку відв'язати – сподівалися, що таке знайомство переросте в постійні стосунки.
Масляна: завдяки послабленню посту дозволялося їсти м'ясо, молочні продукти тощо, у тому числі й масло. Масло ж використовується для приготування символічної страви – млинців.
Страви
Дуже багато українців вважають традиційною стравою у тиждень перед Великоднім постом млинці. Але колись на території України їх ніхто не готував. Господині варили традиційні вареники, начинкою для яких найчастіше був сир. Тому Масницю в деяких регіонах України часто називали Сирниця. Але цим святкове меню не закінчувалось.
Господині пекли налисники з сиром, коржі з пшона, гороху або кукурудзи, варили молочну кашу, кисіль, готували запіканки, сирники, рибу тощо. Млинці або "бліни" на Масницю готували лише у таких регіонах України як Слобожанщина та Чернігівщина.
Час святкування
Один і той же – останній тиждень перед Великим постом. Проте це не робить два різних свята одним, адже вони мають зовсім різні значення.
Що означає і як святкується
Масниця символізує прихід весни, відродження життєвих сил, як людини, так і усієї природи. Це час примирення, злагоди та добра. Оскільки це свято всепрощення та примирення, люди у цей час намагались вирішити всі конфлікти, вибачитись та вибачити аби зустріти весну у злагоді і мирі.
Колодій був богом злагоди та шлюбу в наших предків. Він нагадував молоді: "Не встиг женитися єси – бери колодку і носи". Так і з'явився звичай в'язати колодку. Юнаки, які не одружилися протягом року, змушені були прив'язувати її до руки. Робили це молоді дівчата, але таке траплялося рідко.
Масляна – це народні гуляння, влаштовані заради того, аби добре розважитися перед тривалим постом і помірятись силою. В Росії у цей час були популярними бійки "стінка на стінку", такі собі міряння силами.

Регіони України багаті на звичаї
Гуцульщина: колодку не прив'язували до руки, але її все одно треба було "віддати", проводили навіть викуп.
Вінничина: була традиція волочити колодку. Гурт людей знаходив посеред вулиці якусь колоду і йшов із нею додому, до сім'ї, де жив неодружений юнак. Гурт приходив і починав усіляко "лаяти" і "ганьбити" юнака, вигадуючи про нього різні небилиці. Щоб заспокоїти юрбу, мати хлопця мусила чимось пригостити їх, після чого ті йшли далі.
Житомищина і Київщина: з Колодієм пов'язували кожен день останнього тижня перед початком Великого посту. Предки вірили, що після якихось певних обрядів протягом усього наступного року їх будуть обминати негаразди. Саме через такі обряди понеділок мав назву "Окаянний".
Цього дня чоловіки йшли на весь день у корчму, а жінки збиралися у когось удома та розігрували інтермедію. Жінки могли обговорювати давні спогади, згадували історії з життя тощо. Пізно з корчми поверталися чоловіки, починалося веселе святкування і всі казали: "Колодій народився".
У вівторок святкували хрестини Колодія, йому обиралися "хрещені батько і мати". У середу – похрестини. Саме на середу припадали помпезні гуляння, дозволялося святкувати навіть неодруженим і малим дітям. Але веселощі й гуляння були чітко структурованими: люди не дозволяли собі перейти межу дозволеного, все відбувалося в межах обрядовості.