Згідно з новим дослідженням, частина українських сільськогосподарських угідь, покинутих після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, знову придатні для сільського господарства. Про це повідомляє Independent.
Відомо, що Чорнобильська зона відчуження площею 4200 кв. км була визнана небезпечною для ведення сільського господарства.
В останні роки деякі фермери в регіоні взяли справу у свої руки та розпочали розріджене сільськогосподарське виробництво. Нове дослідження, опубліковане в Journal of Environmental Radioactivity, підтверджує, що сільськогосподарські культури можна безпечно вирощувати на більшій частині землі.
"Дослідники оцінили близько 100 гектарів землі в Житомирській області на рівень забруднення та спрогнозували поглинання радіоактивних речовин звичайними культурами, такими як картопля, зернові, кукурудза та соняшник", – пише видання.
Експерти проаналізували зразки ґрунту та виміряли зовнішнє гамма-випромінювання, в результаті виявили, що кількість радіації була значно нижчою за рівні фонової радіації, які спостерігаються в усьому світі.
"Дослідження показують, що за умови належного моніторингу та дотримання українських правил безпечності харчових продуктів багато сільськогосподарських культур можна безпечно вирощувати в цих раніше заборонених зонах", – пишуть експерти.
Провідний автор дослідження Джим Сміт з Університету Портсмута зауважив:
"Із 1986 року було багато дезінформації про радіаційні ризики від Чорнобиля, що негативно вплинуло на людей, які все ще живуть у покинутих районах. Це дослідження є важливим для громад, які постраждали від Чорнобильської катастрофи".
Читайте також: 39-ті роковини з дня трагедії на Чорнобильській АЕС: Пам'ятаймо
Дивіться також:
Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій. Також стежте за нами у мережі WhatsApp. Для англомовної аудиторії маємо WhatsApp англійською