Хліб, яйця, молоко, олія та м'ясо. Це лише невеликий список продуктового кошика. І ті покупці, які брали з прилавка ці продукти, точно помітили їхнє подорожчання за рік, а то й за місяць. Через високі тарифи та щорічну інфляцію, яка за останніх 4 роки навіть стала рекордною, українцям не варто сподіватися на подешевшання. Через подорожчання продуктів Офіс президента не виключає видачі карток на купівлю їжі. Кажуть, щось на кшталт соціальної підтримки, як у Сполучених Штатах. Чи справді допоможе українцям втілення такої ідеї і чи потягне її українська економіка, дізнавалася журналістка "5 каналу".
Лише за рік вартість продуктового кошика зросла в середньому на 10%, але деякі продукти побили рекорди. Кілограм цукру коштує орієнтовно 30 грн. Подорожчав десь на 60%. За олію заплатите 50-60 грн. Це більш ніж вдвічі дорожче за початок попереднього року. Лоток яєць – ще 46 грн із вашого гаманця, ціна вища майже в два рази. Ну і хліб. Само собою додав у ціні, бо ж вартіснішими стали його складники.
"Все зараз подорожчало порівняно з минулим роком. Скоро буде на вагу золота, щоб купити олію додому", – зазначає жителька Києва Тетяна.
Цінники на харчі поповзли вгору, бо стало дорожчим виробництво: через захмарну ціну на газ та електрику для підприємців. Уряд запровадив знижку на блакитне паливо для виробників соціальних продуктів і водночас заборонив їм встановлювати націнку на більш ніж 10%. В Офісі президента заходилися думати, як підтримати населення, коли ціни ростуть як на дріжджах.
"В ОПУ позиція більш ніж чітка: насамперед мають дістати підтримку найбільш уразливі та незахищені верстви населення. Як – варіанти будуть розглядатися. Це можуть бути як додаткові виплати для компенсації зростання цін, так і запровадження food stamp у системі "Дія" так званих "продуктових чеків", як це практикується у США. Але це антикризові заходи, які можуть запроваджуватися за потреби", – зауважив радник президента з економічних питань Олег Устенко в коментарі інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".
Такі картки можна витратити лише на купівлю їжі. Зокрема, гречки, цукру, борошна, молока, хліба, яєць, м'яса, масла та олії. У владних кабінетах над ідеєю лише роздумують, але українці вже встигли над нею поглузувати, пригадавши талони на їжу за часів Радянського Союзу.
"Вони не думають, як людям зробити, щоб люди більше заробляли і могли сходити в магазин і купити нормально собі продукти, вони про карточки думають", – сказала жителька столиці Надія.
Киянка Анна наголошує: "Якщо для певної категорії людей, можливо, це доцільно, але мені це дико зараз здається".
Як обиратимуть, кому нараховувати гроші на продукти, якщо спеціальні картки таки введуть, в Офісі президента поки не розповіли. Але розмірковують економісти – прибічники ідеї Банкової.
"В нас уже є система субсидій, які вже визначаються категорією домогосподарства, які є малозабезпеченими, яким надаються субсидії. Виходячи з цих критеріїв, можна визначити ті господарства, ті сім'ї, які треба підтримати через продуктові чеки", – акцентував увагу виконувач обов'язків міністра економіки (2020), економіст Павло Кухта.
Субсидію на комуналку в Україні отримують близько 2,5 мільйонів сімей. Але насправді малозабезпечених може бути значно більше, каже ще один економіст, який в ефективність продуктових карток не надто вірить. Каже, що спочатку треба скласти перелік таких людей. І якщо братимуть кошти з державної казни, то виникає питання: чи вистачить на всіх, хто потребує?
"А витримає державний бюджет? А я не впевнений, а якщо не впевнений, то потрібно думати, яка може бути система. Причому вона може бути гнучкою у плані: ті магазини, які беруть участь у програмі, ми частину дамо коштами. Частину можете отримати пільгу від місцевої влади, наприклад, по сплаті за землю, на яких розташовані ці магазини", – ствердив економіст Борис Кушнірук.
Ще один спосіб – знизити податок на додану вартість, але лише на соціальну їжу. Зараз він становить 20% від ціни товару. Але і тут свої недоліки.
"Ви ж не можете проконтролювати, взяла її чи оця людина похилого віку, чи багатодітна родина. Є категорія людей об'єктивно заможніша, тому поширювати на них цю практику було би не правильно", – додав Борис Кушнірук.
А поки задумів на Банковій іще не втілили в реальність, ціни на прилавках продовжують зростати.
"Я думаю, що в цілому варто очікувати 20% зростання на їжу цього року. Але це просто в середньому. Окремі товари можуть здорожчати значно швидше", – підсумував Павло Кухта.
Лідія Середюк, Олексій Тищенко, "5 канал"
Читайте також: Ціни на ключові продукти харчування збільшилися на 20-40%: купівельна спроможність в Україні є найнижчою в Європі – Данилишин