Як кава впливає на кишківник та метаболізм людини – результати дослідження

Кава – це гарний помічник для вашого кишківника

Кава зранку – це не лише про бадьорість, але й про гарний метаболізм. Адже цей чудодійний напій має вплив на мільярди бактерій, які знаходяться в травній системі. Однак це не єдина перевага кави. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на The Telegraph.

Згідно з результатами дослідження, еспресо має гарний вплив на мікробіом людини. Це не лише позитивно впливає на здоров’я, але навіть подовжує життя. Про це розповіла дипломована дієтологиня та практик функціональної медицини Нікола Шубрук.

"Ці мікроби все частіше роблять цілющий вплив на метаболізм, контроль ваги і психічне здоров’я. Кава містить кілька сполук, які діють як пробіотики, тобто вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту та функціонування", – зазначила Нікола.

кава
кава
Фото: pexels.com

Відомо, що кофеїн виконує роль стимулятора, оскільки він збільшує кількість корисних бактерій у кишківнику. У 2023 році в досліджені, яке опублікували в журналі Nutrients, йшлося про вивчення зв’язку між кофеїном, споживанням кави та мікробіомом товстої кишки. Результати дослідження свідчать, що мікробіом кращий у тих, хто п’є більше кави, а саме регулярно. Крім цього, кава містить поліфеноли – це рослинні сполуки, які є у фруктах, овочах, чаї, спеціях, шоколаді та навіть вині.

"Поліфеноли діють як протизапальні антиоксиданти. Вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали", – зазначає Шубрук.

холодна кава, айс-лате, фрапе
холодна кава, айс-лате, фрапе
Фото: відкриті джерела

Цей поліфенол є хлорогеновою кислотою. Згідно з результатами дослідження, яке було опубліковано в журналі Experimental and Clinical Sciences у 2020 році, людям, які вживали каву з хлорогеновою кислотою вдалося зменшити ризик захворювання на діабет 2-го типу.

Також пацієнти схудли та знизили ризик неалкогольної жирової хвороби печінки. Крім цього в ході дослідження було підтверджено те, що кофеїн є не лише корисним для кишківника. Він також стимулює товсту кишку, що має гарний вплив на регулярне випорожнення.

Яку каву обрати

Кава
Кава
Фото: 5 канал

Експерти зазначають, що якщо й пити каву, то надавати перевагу чорній, а не таким кавовим напоям як лате, капучино тощо.

"Доведено, що молоко перешкоджає засвоєнню поліфенолів", – зазначає мікробіологиня Юлія Копчиньска.

кава
кава
Фото: pexels

Щодо самої кави, то на це теж варто звернути увагу. Загалом існує два основних види кавових зерен, це арабіка та робуста.

"Кожен із них має різні якості на певних етапах обсмажування. Хоча світле обсмажування зазвичай містить більше кофеїну, у ньому зберігається більше антиоксидантів, ніж у темному обсмажуванні. У зернах робусти світлого обсмажування більше антиоксидантів, ніж у каві арабіки світлого обсмажування", – каже Копчиньска.

Фахівці зазначають, що на рівень вмісту поліфенолів в зернах впливає термін їх зберігання. У тих зернах, що зберігалися довше 12 місяців, поліфенолів менше.

Скільки кави в день можна пити

сніданок кава
сніданок кава
Фото: pexels

У день допустима норма випитої кави – це дві три чашки. Однак рекомендована кількість кофеїну на день 400 мг. Проте варто зазначити, що в домашній каві міститься від 70 до 140 мг кофеїну. Це залежить від виду зерен та способу приготування.

"Якщо припустити, що чашка кави становить 220 мл, то дві-три чашки – це оптимальний варіант, а п’ять – верхня межа. Максимальна рекомендована кількість кофеїну – 400 мг на день. Перевищення 600 мг пов’язане з безсонням і високим тиском", – каже Копчинська.

Раніше "Дивогляд" розповідав про "здоровий" інгредієнт у салаті додає сотні зайвих калорій.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

[attached type="1" ids="352927,353322"]

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше