Перше видання цієї книги рецептів з'явилося ще 1930-го, її вже в 16-те перевидають
Кулінарна книга, якій майже 100 років, стала бестселером під час карантину в Австралії. Це перевидання старовинних, але простих і смачних рецептів. Його розкупили ті, хто втратив можливість ходити в ресторани. Що готують і чим цікава старовинна книга рецептів, розповість Нонна Стефанова.
Не детектив, не любовний роман і не енциклопедія, а книга кулінарних рецептів стала бестселером весни в австралійській Тасманії. Розкуповують її не лише австралійці, а й іноземні покупці.
"Від початку карантину це одна з наших найпопулярніших книжок. І що найцікавіше, у ній немає жодних ілюстрацій, вона базова. Вона для початківців, я б сказав для хлопців, які починають самостійне життя", – розповів продавець книг Майкл Роач.
Перше видання цієї книги рецептів з'явилося ще 1930-го. Її написала Еліс Ірвін, викладачка курсів домашнього господарства. Книга була посібником на таких курсах і досі не втратила актуальності. Її вже в 16-те перевидають.
"Я виростала з цією кулінарною книгою. Це була одна з тих дуже небагатьох книжок з рецептами, які ми мали вдома. Для нас, мігрантів із Нідерландів, такі видання були дефіцитом", – каже викладачка ведення домашнього господарства Ена Рітні.
"Вона в обігу уже 90 років, і це класика Тасманії", – запевняє викладач ведення домашнього господарства Джанель Скотт.
"Ці рецепти, я думаю, досі друкують у різних буклетах. Ось, наприклад, простий шоколадний кекс завжди був чудовим, і дуже легким рецептом. Адже це метод "розтопи і розмішай". А тепер таких рецептів обмаль", – зауважує викладачка ведення домашнього господарства Ена Рітні.
Короткі рецепти з простими, доступними інгредієнтами – справжня знахідка для людей на карантині. Навіть ті, хто ніколи не куховарив удома, стали до плити. Адже заклади харчування не працювали.
"Моя дочка Джесс захотіла зробити Бостонський торт, такий як у пекарні. І ми його зробили! Також спекли хліб, основу для піци, різні смаколики для ланчів у школу, мафіни, тістечка", – розказала австралійка.
"Сподіваюся, люди будуть впевненіші в собі, якщо вмітимуть легко готувати собі їжу. А не просто намазати авокадо на тост", – вважає представниця жіночої асоціації Адріана Тейлор.
"Так, це така втіха! Насправді весело", – переконує Кассандра Шіан.
Придбати книжку можна в інтернет-магазинах. Її вартість майже 25 австралійських доларів, це приблизно 450 гривень. А от вартість здобутих знань із кулінарії для кожного з куховарів можна порахувати лише за кількістю приготованих нових страв.
Нонна Стефанова, "5 канал"