На цьому підприємстві молочну продукцію виготовляють за бабусиними рецептами - жодного натяку на хімію. Молоко лише від органічних корів. Здорову їжу тут виробляють уже кілька років. Працюють за європейськими стандартами. І це пОпри те, що вже два тижні в Україні діє органічне законодавство.
Олег Жуковський, виробник органічної продукції: «Сам закон - це такий рамковий документ, який абсолютно не прописує правила гри. Він говорить загальні поняття».
Закон ухвалили ще восени торік. А от правила гри - вказати забули. Тож виробники чекають на продовження.
Олег Жуковський, виробник органічної продукції: «Має з’явитися цілий ряд підзаконних актів, регламентів та документів, які пропишуть детально мають вирощуватися, перероблятися та продаватися продукція».
Прогалини помітили і технологи.
Марина Борова, головний технолог органічного виробництва: «Немає чітко розроблених технологічних карт, схем, прийомів та контрольних параметрів, які визначають - чому саме так, а не інакше. температури. Там не вказується, не прописано і не згадується».
А от про бюрократичні процедури депутати не забули. Експерти кажуть, отримати статус органічного виробника легше за європейськими вимогами. Для цього досить пережити перехідний період у кілька років. Не використовувати хімічних добрив та пестицидів.
Євген Милованов, голова Правління Федерації органічного руху України: «В Україні навіть ця стадія передбачається, що підприємство має отримати право переходу на органічне виробництво».
У Федерації органічного руху до нового закону мають ще чимало запитань. Утім найбільше - до органів сертифікації. Кажуть, їх досі не створили. Продукцію інспектують - іноземні фахівці. Саме на них і орієнтуються продавці.
Людмила Веспер, експерт ринків органічних продуктів: «Виробник зі свого боку має за це відповідати. з свого боку продавець - має надати усі документи. І якщо ви зайшли в магазин, стоїть продукція, і написано, що вона органічна, то запитайте про документи, якщо їх немає - не можна довіряти».
Це перший в Україні магазин органічних товарів. Відкрили його шість років тому. Проте сьогодні їжу без хімії можна зустріти і в супермаркетах.
Журналіст, «5 канал»: «Органічну сировину в Україні вирощують вже майже 10 років за цей час в магазинах почали з’являтися вітчизняні харчі. Натомість миючі засоби або ж косметика - здебільшого з закордону».
Лідери - німці, австрійці та американці. Олію та оливки поставляють греки. Уся продукція маркується єдиним логотипом - європейським листком. Утім відтепер виробники повинні дотримуватися і українського маркування. А от, маніпулювати написами – «еко», «біо», «натур-продукт» заборонено.
Людмила Веспер, експерт ринків органічних продуктів: «Сертифікація місцева, тобто той сертифікат, який працює в конкретному регіоні. Наприклад в Київській області. О це загально європейський сертифікат. Тобто це означає, що цю продукцію привезли в Європу Там її прожарили, розфасували і перевірили».
Експерти вже охрестили таке нововведення початком боротьби з псевдо-органіками. Нової редакції закону чекають понад півтори сотні виробників. Утім коли ухвалять зміни - прогнозувати ніхто не береться. Адже востаннє депутати розглядали органічне законодавство 12 років.
Олена Махно, Андрій Піскарьов, «5 канал».