5.ua

Ціна хліба у столиці може зрости ще більше

    Там заявляють: вартість продукту номер один зросла через збільшення вартості борошна та енергоносіїв. Столичні кіоски та магазини вже продають буханці в середньому на 50 копійок дорожче, аніж напередодні.

    Український подовий хліб в Києві продають тепер на 60 копійок дорожче, пшеничний традиційний – на 68, три види батонів – на 30 копійок. В середньому на 50-70 копійок більше проситимуть відтепер за всі сорти, окрім так званих соціальних. В кіосках та магазинах цінники поміняли з 22 квітня.

    Кияни кажуть, подорожчання, буцімто, прив’язується до зростання курсу долара і падіння гривні – але ж все зерно виробляється в Україні.

    У "Київхлібі" свою прив'язку до курсу валюти пояснюють так: ціни ростуть через зернотрейдерів, які продають зерно переробникам і прив’язані до ціни в порту, яка, у свою чергу, прив’язана до курсу долара США. Ціни в доларах США не помінялися. Тому кожен виробник, продаючи своє зерно, орієнтується на портові ціни – каже Юрій Дученко, директор з виробництва ПАТ "Київхліб".

    Виробники кажуть – хліб дорожчає, бо зросла вартість борошна. Підприємство "Київмлин", яке постачає сировину для київських споживачів, лише за останній місяць підвищувало на неї ціни тричі.

    СНХ_Юрій Дученко, директор з виробництва ПАТ "Київхліб":

    Також скаржаться і на зростання витрат на транспортні перевезення – майже на 38 відсотків, які додали більше десяти відсотків до собівартості продукту. Також подорожчав цукор – майже на 57 відсотків.

    Подорожчання омине соціальні сорти хліба, обіцяють пекарі. Утім, на решту хлібобулочних виробів ціна може незабаром знову підскочити через нестабільну ситуацію з доларом.

    Ганна Рибалка, Орест Пона, 5 канал.

    Попередній матеріал
    Київщину від терористів бережуть патрулі Самооборони і Нацгвардії
    Наступний матеріал
    Голова КМДА хоче перетворити Майдан Незалежності на меморіальну зону