Тарас Шевченко
Тарас Шевченко 112.ua

В Україні відзначають день народження Тараса Шевченка

Читайте по-русски
У Каневі на Тарасовій горі відбудеться церемонія покладання квітів за участі Президента України

205-ту річницю з дня народження легендарного українського поета та письменника Тараса Шевченка відзначають в Україні.

Урочисті заходи планують провести зокрема у Івано-Франківську. Там на честь поета влаштують ходу.

Вшанують пам'ять письменника і на Львівщині. Там зачитають вірші Тараса Шевченка. І послухають твори у виконанні трьох сотень бандуристів.

У Каневі на Тарасовій горі відбудеться церемонія покладання квітів. Участь у ній візьме Президент України Петро Порошенко. Після на Черкащині проведуть церемонію вручення Національної премії імені Тараса Шевченка. "5 канал" покаже вам її наживо.

Додамо. Народився Тарас Шевченко в селі Моринці, що на Черкащині, в сім'ї кріпаків поміщика Енгельгардта. Дуже рано хлопець залишився круглим сиротою. Подальша доля Шевченка – аж до викупу його з кріпацтва – була пов'язана з Петербургом, куди забрав його Енгельгардт, якому малий Тарас прислужував. У Петербурзі Шевченко познайомився з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком, з поетом Євгеном Гребінкою, а згодом і з Карлом Брюлловим і Василем Жуковським, які відіграли в житті Шевченка надзвичайну роль - у 1838 році викупили його з кріпацтва. Того ж року Шевченка зарахували учнем Академії мистецтв. Навчався він під керівництвом Брюллова. А вже 18 квітня 1840 року з'явилася перша збірка поезій – "Кобзар" – подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості українського народу. Шевченко був з кожним українцем у тюрмах, таборах і на засланні; на чужині, в еміграції. Був на Майдані і в окопах війн, в руїні Донецького аеропорту з нескореними кіборгами і з кожним українцем, що залишився на окупованих агресором українських територіях.

Читайте також: "Шевченко на кожен день": в Україні випустили інтерактивний Кобзар

Попередній матеріал
Рейтинг довіри Путіну впав до нового історичного мінімуму – подробиці
Наступний матеріал
Церемонія покладання квітів до могили Тараса Шевченка: виступ Президента – відео
Loading...