Ботулізм лютує в Україні. Люди дедалі частіше почали труїтися консервами, рибою чи м'ясом. І захворювання це не з приємних. Тяжкі форми можуть призвести навіть до смерті. Черговою жертвою ботулізму наприкінці минулого тижня стала киянка, яка придбала у супермаркеті в'ялену рибу. Чим небезпечне це захворювання, яка існує профілактика та що загрожує недобросовісним виробникам інфікованої продукції, дізнавався журналіст "5 каналу".
Загальна слабкість, запаморочення, проблеми з кишківником, ураження м'язів шиї та кінцівок та навіть параліч чи смерть. Це ще не повний перелік наслідків, до яких призводить ботулізм. Токсини ботулізму не мають ані смаку, ані запаху. І можуть бути у звичній консервації або рибі чи м'ясі, придбаних у крамниці поблизу дому. Щоліта кількість випадків захворювання зростає. І нещодавно такий стався у Києві. В одному із магазинів у Дарницькому районі столиці жінка придбала в'ялену рибу. А наступного дня вже прокинулася з симптомами ботулізму. Нині ця крамниця продовжує працювати, але всю партію зіпсованої риби з прилавків прибрали. Держпродспоживслужба здійснює тут епідрозслідування.
"Основний фокус буде іти на виробника, який готує і передає в мережу продукти харчування, які не пройшли лабораторне випробування, і не мають відповідних документів. Це буде і кримінальне провадження, і штрафні санкції", – наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан.
Штрафних санкцій не уникне і магазин. Бо приторговував несертифікованим товаром. У самому магазині на камеру спілкуватися відмовляються, однак показали нам вітрину, де ще на початку тижня була та сама інфікована риба. І нині ця вітрина порожня. І поки Держпродспоживслужба з'ясовувала, хто винен, жінку, яка отруїлася рибою, після п'яти днів перебування у лікарні вже відпустили додому. На щастя, вона вчасно звернулася до медиків. Інфекціоністи зазначають, що перша ознака, коли варто запідозрити ботулізм – це слабкість у кінцівках. Тобто коли людина немовби не може стати на ноги. А лікування хвороби не з приємних. Це промивання шлунку та уколи антитоксину.
"Зараз на рівні країни більше 200 флаконів у нас є, це саме антитоксин проти ботулізму. Цієї кількості достатньо, щоби надавати медичну допомогу майже до кінця цього року. І ця сироватка є в кожній області. На рівні кожного обласного центру або на рівні тих лікарень, куди переважно госпіталізуються такі люди", – зауважив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін.
Лише за минулий місяць в Україні госпіталізували 9 пацієнтів із ботулізмом. Один із них помер. Втім поради, як не інфікуватися, – досить тривіальні: готувати продукти в належних умовах та ретельно їх мити, не купувати домашню консервацію або рибу чи м'ясо на стихійних ринках та завжди піддавати їх термічній обробці. Бо бактерії ботулізму, які і є небезпечними для людини, гинуть під час кип'ятіння впродовж 10-15хвилин.
Юрій Пугач, Ганна Рибалка, Микола Довгий та Ігор Костюк, "5 канал"
Читайте також: Їли в'ялену рибу: у Запоріжжі у двох людей підтвердили ботулізм
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій