В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить відмовитися від споживання дикорослих грибів. З двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500. Рекомендації Центру громадського здоров'я очільниця МОЗ поширила на своїй сторінці в мережі Facebook.
"В Україні ростуть майже 2000 видів шапинкових грибів. З них їстівними вважаються щонайбільше 500. Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту – будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках", – написала Супрун.
Вона також назвала основними ознаками отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
Якщо з'явився хоча б один із цих симптомів, треба терміново:
- телефонувати "103";
- поки їде допомога, промивати шлунок простою водою, аби викликати блювання,
- пити багато рідини та сорбенти
- виконувати рекомендації оператора 103.
Крім того, Супрун дала поради,
які гриби збирати та як їх правильно приготувати:
- Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.
- Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Страви, приготовані з грибами, зберігаються в холодильнику не понад добу.
Дивіться також фотогалерею за темою: