соцмережі

Супрун дала свій "рецепт", як не отруїтися грибами

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, порадила очільниця МОЗ

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить відмовитися від споживання дикорослих грибів. З двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500. Рекомендації Центру громадського здоров'я очільниця МОЗ поширила на своїй сторінці в мережі Facebook.

"В Україні ростуть майже 2000 видів шапинкових грибів. З них їстівними вважаються щонайбільше 500. Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту – будьте дуже обережні.  Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках", – написала Супрун.

Вона також назвала основними ознаками отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо з'явився хоча б один із цих симптомів, треба терміново:

  • телефонувати "103";
  • поки їде допомога, промивати шлунок простою водою, аби викликати блювання,
  • пити багато рідини та сорбенти
  • виконувати рекомендації оператора 103.

Крім того, Супрун дала поради,

які гриби збирати та як їх правильно приготувати:

  • Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.  Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.  Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.  Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.
  • Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Страви, приготовані з грибами, зберігаються в холодильнику не понад добу.

Дивіться також фотогалерею за темою:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Єдиний їстівний гриб у нашій підбірці - маслюк
/
Єдиний їстівний гриб у нашій підбірці - маслюк
/
Гриби у лісі, осінь у лісі
/
/
/
/
/
/
Гриби у лісі, осінь у лісі
/
/
/
/
/
/
/
Гриби у лісі, осінь у лісі
/
Гриби у лісі, осінь у лісі
/
Гриби у лісі, осінь у лісі
/

Попередній матеріал
Смертельна ДТП на Львівщині: п'яний водій збив 72-річну велосипедистку
Наступний матеріал
Нардепа-"опоблоківця" Новинського внесли до бази "Миротворця"

Отруєння Скрипалів: організацією займалися дві групи з РФ – The Mirror

Масляниста субстанція: отруєний "Новачком" розповів подробиці події

Майже 18 кілограмів: на Київщині знайшли гриб-велетень

Не тільки дизентерія: Денісова повідомила, які ще інфекції виявили в таборі "Орлятко"

ЗМІ повідомляють про масове отруєння в дитсадку Одеси: що відомо

Отруєння в таборі "Орлятко": у 60 потерпілих виявили дизентирію