Будинок архітектора
Будинок архітектора 5 канал

Обшуки в НСАУ та що не так із законопроєктом "слуги" Шуляк: подробиці інциденту

Читайте по-русски
Архітектурна спільнота називає обшуки – помстою за критику владного законопроєкту про реформу містобудування

Про політичний тиск заявляють у Національній спілці архітекторів України. Минулого тижня в їхньому приміщенні та в домівках окремих працівників провели обшуки. Спільнота переконана, що так на них тиснуть через тверду позицію щодо законопроєкту "Слуги народу", в якому зазначено про реформу містобудування. І якщо автори документа кажуть про прозорість і мінімізацію корупції, то архітектори переконані – громадяни не впливатимуть на забудову територій, а забудовників ніхто не контролюватиме. Зауваження до законопроєкту має НАЗК і Головне науково-експертне управління парламенту, але нині документ готують до другого читання. У ситуації розбиралася журналістка "5 каналу".

Днями у будівлі Національної спілки архітекторів України СБУ провела обшуки. Їх архітектурна спільнота називає помстою за критику владного законопроєкту про реформу містобудування. 16 листопада СБУ навідалася з обшуками не лише до приміщення спілки архітекторів. Побували в офісі та оселі президента, а ще вдома у двох співробітників – айтівця та секретаря атестаційної комісії. Вилучили мобільні телефони і комп'ютери, натомість вручили повістки на допит. Закидають, нібито працівники спілки незаконно завантажували в електронну систему сертифікати атестованих архітекторів.

"Але річ у тому, що цю діяльність ми здійснюємо більше ніж 10 років, серйозно і відповідально, я б сказав бездоганно", – наголосив президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський.

Щоправда, останнім часом такої можливості не мають. Навесні виконання обов'язків Міністерство розвитку громад та територій обмежило.

"Мінрегіон, як то кажуть, без об'явлення війни, позбавив НСАУ, найстаршу і найбільшу спільноту архітекторів, права видавати сертифікати і подовжувати строк їхньої дії. Склалася ситуація, що з травня в Україні не можна отримати сертифікат архітектора чи продовжити строк її дії", – зазначила народна депутатка від фракції "Слуга народу" Ганна Бондар.

У спілці переконані, що проведені обшуки – ніщо інше як політичний тиск на архітектурну спільноту. Справа в законопроєкті, який у провладній фракції називають реформою містобудування. Але з такими реформами спілка не погоджується і документ гостро критикує.

"Це законопроєкт про узурпацію майбутньої відбудови. Я абсолютно певна, що це політичний тиск, ми чули такі погрози, вони були і публічні, казали, що треба і будинок у нас забрати. Я розумію абсолютно чітко, що це політичний тиск, тиск за нашу позицію", – запевнила заступниця голови архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій.

Сам законопроєкт №5655, ініційований головою партії "Слуга народу" Оленою Шуляк, у першому читанні ухвалили ще у 2021. Нині його готують до розгляду в залі та голосування в цілому. Що цікаво, текст документа з'явився на сайті парламенту того ж дня, коли у спілці архітекторів відбувалися обшуки.

"Використовуючи адміністративний ресурс, задіюючи Головне управління поліції, так ще й СБУ, твориться юридичний, психологічний і емоційний тиск на архітектурну спільноту", –  наголосив керівник Київського осередку архітектурної палати НСАУ Олексій Шемотюк.

У спілці архітекторів переконані: новий документ лише уріже права громадян боротися із забудовами, а самим забудовникам, навпаки, розв'язує руки. Бо серед новацій, зокрема, – передача містобудівного контролю приватним структурам. Тобто великі забудовники зможуть створити власні компанії для контролю самих себе.

"Великі забудовники, які мають великі суми, могли створити собі свої служби, які будуть їхні ж об'єкти вводити в експлуатацію. Зможуть витісняти дрібних девелоперів і робити собі все, що їм заманеться", – стверджує архітектор, урбаніст, головний архітектор Львова (2015-2019), заступник міністра розвитку громад та територій (2019-2020) Юліан Чаплінський.

Заступниця голови архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій додала: "Надається право замовнику обирати цей містобудівний контроль, очевидно, вони обиратимуть свої приватні структури, тобто великі забудовники виводяться із будь-якої відповідальності і навіть законодавства взагалі".

Нікуди не зникають із містобудування і корупційні ризики. Раніше Державна архітектурно-будівельна інспекція припинила існування через шалену корупцію.

"Всі знали прекрасно в цій країні, що це найбільш корумпована структура", – сказав Юліан Чаплінський.

Але нині, як кажуть архітектори, функції ДАБІ законопроєкт пропонує передати Мінрегіону.

"Створюється єдиний орган нагляду, і міністерству надають можливість накладати штрафи на розробників проєктної документації. Забудовники виведені з цього процесу", – зауважила Анна Кирій.

На прохання "5 каналу" прокоментувати закиди щодо тиску на архітекторів та розповісти подробиці законопроєкту – у пресслужбі Олени Шуляк не відповіли. Натомість у соцмережах голова партії "Слуга Народу" оприлюднила допис про реформу містобудування. Каже, Україна переймає найкращий досвід дружньої Великої Британії.

"Залученість приватних установ та експертного середовища до системи містобудівного контролю є ключовою ознакою багатьох економічно розвинених країн, зокрема і Сполученого Королівства. Перехід саме до такої моделі пропонує наша реформа. Простими словами – мінімум людського фактора та максимум автоматизації. Реформа містобудування та законопроєкт №5655 – це найсучасніші інструменти для прозорих справедливих рішень та мінімізації корупції", – написала Олена Шуляк.

І в тексті – жодного слова про розбіжності думок з архітекторами. З яких причин та в якому кримінальному провадженні відбувалися обшуки, на запит не відповіла і Служба безпеки України. Нині спільнота архітекторів переконана: репресії проти професійної громадської організації мають припинитися. А законопроєкт у такому вигляді, певні, ухвалювати не можна.

"Те, що нам підсовують, то є пряма корупційна історія. В мене таке враження, що вони давним-давно вже хотіли це протиснути, спілка стала кісткою в горлі, і от вони починають у відчаї їх зашугувати", – акцентував увагу Юліан Чаплінський.

На підтримку Спілки архітекторів виступили і народні депутати. Як з опозиції, так і з провладної більшості.

"Мені дуже не подобаються ці авторитарні тенденції, коли хочуть все, що йде в розріз із генеральною лінією партії, зачистити під нуль", – наголосила народна депутатка від фракції "Європейська Солідарність" Вікторія Сюмар.

Народний депутат від "Слуги народу" Іван Юнаков підсумував: "Мені здається, що було би добре розробити робочу групу, куди запросити правоохоронців, Спілку архітекторів і дізнатися взагалі, що коїться".

Нині Спілка архітекторів уже знайшла адвокатів і готується захищати свою репутацію. Водночас архітекторка Анна Кирій у соцмережах повідомляє: через знайомих їй надходять постійні погрози та попередження.

Ірина Сисак, Микола Довгий, "5 канал"

Читайте також: Сучасний сканер підмічає найменші тріщинки: як відновлюють зруйновані пам'ятки архітектури в Харкові

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Помер Юрій Шухевич – дисидент і син командувача УПА
Наступний матеріал
Український народ, благодійні фонди та меценати чи закордонні партнери: хто найбільше допомагає ЗСУ
Loading...