тест на коронавірус
тест на коронавірус 5 канал

Лікарням у регіонах не вистачає ПЛР-тестів, щоб охопити всі підозри на коронавірус – сюжет

Читайте по-русски
Деякі області зовсім не закупали ПЛР-тестів через систему ProZorro

Лабораторним центрам не вистачає реагентів для ПЛР-тестування на коронавірус. Так, через нестачу спеціальних рідин одна з лабораторій на Одещині на день зупинила роботу. І такі проблеми, розповідають медики, у багатьох регіонах. А все тому, що постачальники не можуть упоратися із замовленнями. І це означає, що результати коронавірусних тестів доведеться чекати довше. У проблемі розбиралися журналісти "5 каналу". 

Майже 2 тисячі гривень і 3 дні очікування. Одеситка Ганна ПЛР-тест здавала після того, як коронавірус підхопила колега на роботі. Зрештою, жінка отримала негативний результат.

"Мене здивувало, що знадобилося аж цілих три дні. Все-таки коштує це 1810 гривень і мені здається, що для людей, які платять із своєї кишені – це не така вже й мала сума. Сподівалися на швидкість і більше було довіри до приватної клініки. Певно, тому що немає черг і не хотілося, щоб ми всі, співробітники, сиділи в черзі", – розповідає Ганна.

У державних лабораторних центрах ситуація ще гірша. Кількість тестувань щодня збільшується. Навантаження на лабораторії зростає. Через це результатів пацієнти чекають на два-три дні довше. Наприклад, Одеський протичумний інститут, який проводить ПЛР-дослідження, навіть зупинявся на один день. А все тому, що у медиків закінчилися спеціальні реагенти.

"Такі поставки ведуться приблизно в розрахунку на 5-7 днів. Тому ми поки що працюємо в такому ручному режимі. Це питання вирішується оперативно, МОЗ вже виділило кошти", – пояснює заступник головного санітарного лікаря Одеської області Сергій Дементьєв.

І такі проблеми, кажуть медики, не лише на Одещині, а й в інших областях. Реагенти отримують із перебоями, виробники не можуть впоратися із замовленнями. За даними Міністерства охорони здоров’я, щодня в середньому проводять понад 20 тисяч тестувань. І ця цифра, кажуть у МОЗ, лише збільшуватиметься.

"У МОЗ є стратегія щодо збільшення кількості тестувань, ми хочемо довести середньодобову кількість тестувань вже у вересні майже до 30 тис. Ми говоримо винятково про тестування ПЛР", – обіцяє міністр охорони здоров'я Максим Степанов. 

Кількість тестувань істотно збільшилася влітку, розповідають лікарі. Причин кілька. По-перше, хвороба шириться з новою силою. А по-друге, чимало українців тестувалися або перед виїздом за кордон, або після повернення.

Директор однієї з медичних клінік Андрій Ращупкін розповідає: "Однозначно впродовж останніх двох місяців кількість пацієнтів, які хочуть зробити тест на ковід, збільшилася в рази. Я б навіть сказав, що до десятка разів. Щодо закупівель наборів для ПЛР – це більше проблема лабораторій, які їх проводять".

Майже 600 тисяч ПЛР-тестів закупили українські лабораторії з початку пандемії через систему Prozorro. Йдеться про понад 100 мільйонів гривень.

Кількість тестів по областях дуже різна. Наприклад, Кіровоградщина не придбала жодного. Луганщина – лише пів сотні. Донеччина – понад 500. Рівненщина – понад 50 тисяч. А найбільше Київщина – майже 150 тисяч.

"Лікарні та лабораторні центри можуть також отримувати тести централізовано від МОЗ або від волонтерів. На початку літа ми спостерігали тенденцію до збільшення кількості тестів. Якщо за березень-червень закупили 56 тисяч тестів, то за три місці літа удесятеро більше", – пояснює спеціаліст з публічних закупівель Dozorro Ярослав Пилипенко. 

Точна кількість ПЛР-систем, які мають лабораторії, невідома. Держава такого обліку не веде. Як і незрозуміло, яким чином МОЗ вирішуватиме проблему нестачі реагентів. Це питання "5 канал" адресував міністрові. Проте відповіді Максим Степанов так і не надав. Натомість на Одещину, де повідомили про брак реагентів, відрядили міністерську комісію. 

Сергій Барбу, Ольга Дунська, Ігор Селянинов, "5 канал"

Попередній матеріал
Безпілотник ОБСЄ зафіксував міномети, гаубиці та нові позиції окупантів на Донбасі
Наступний матеріал
У центрі Мінська силовики затримали учасниць жіночої акції на підтримку Колесникової
Loading...
Лабораторія МОЗ у Києві більше не тестуватиме на COVID-19 приватних осіб

Лабораторія МОЗ у Києві більше не тестуватиме на COVID-19 приватних осіб

Кабмін виділив кошти на централізовану закупівлю препарату "Ремдесивір" для лікування COVID-19

Кабмін виділив кошти на централізовану закупівлю препарату "Ремдесивір" для лікування COVID-19

Степанов прогнозує спалах COVID-19 в Одесі після святкування Дня міста

Степанов прогнозує спалах COVID-19 в Одесі після святкування Дня міста

Школи, що знаходяться у "червоній" зоні, будуть зачинені після 1 вересня – Степанов

Школи, що знаходяться у "червоній" зоні, будуть зачинені після 1 вересня – Степанов

COVID-19 в Україні: за добу кількість хворих збільшилася на 2141 особу

COVID-19 в Україні: за добу кількість хворих збільшилася на 2141 особу

Скасування карантину може стати трагедією для України – Степанов

Скасування карантину може стати трагедією для України – Степанов