Гостинне Благовіщення: ТОП-5 пісних рецептів із риби Читайте по-русски

Риба, страва, рецепт Depositphotos
Про свято Благовіщення кажуть: "Цього дня і птаха гнізда не в'є". Воно багате на прикмети й обряди – чи не кожна дія, вчинена у день Благовіщення, могла мати сакральне значення і, відповідно, наслідки – так вірили наші предки. Гучних святкувань цього дня ніколи не відбувалося, адже Благовіщення припадає на період Великоднього посту. Але Церква робить послаблення, дозволяючи 7 квітня вживати рибу. Саме тому 5.ua дібрав для вас кілька рибних рецептів – пісних, проте неймовірно смачних

Морський окунь із соєвим соусом

Складові для приготування риби:

  • Окунь морський – 900 г;
  • Соєвий соус – 2 ст. л;
  • Суміш перців – за смаком;
  • Масло вершкове – 6 ст. л;
  • Олія соняшникова – 2 ст. л;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Для соусу:

  • Вино червоне сухе – 200 мл;
  • Соєвий соус – 3 ст. л;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Кориця мелена – за смаком;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Гвоздика – 2 шт.

Морський окунь із соусом
Морський окунь із соусомgoodhouse.com.ua

Приготування:

З рибних тушок зрізати плавники і хвіст, очистити від луски, нутрощів, чорної плівки в черевцях. Промити, підсушити рибу зовні паперовим рушником і розрізати тушки навпіл. Гострим ножем зробити сіточку надрізів на шкірці риби. Приправити з обох боків сумішшю перців і соєвим соусом.

Викласти рибу на деко, застелене фольгою (попередньо змастити фольгу соняшниковою олією).

3 ст. ложками олії полити рибні шматочки, відправити в піч при температурі 200 градусів на 20-25 хвилин.

У каструлю з товстим дном налити червоного сухого вина, додати меленого чорного перцю, меленої кориці, гвоздики і цукру. Після закипання зменшити вогонь і випаровувати 10-15 хвилин. Має залишитися приблизно третина від усього об'єму. За 3 хвилини до вимкнення влити соєвий соус.

Нарізати цибулю півкільцями і викласти в розігріту на сковороді олію, помішуючи, на середньому вогні обсмажити до легкого рум'янцю. Обсмажену цибулю викласти на тацю.

Подати запеченого окуня, уклавши на цибулю і поливши його приготованим соєво-винним соусом.

Печеня з рибою

Складові:

  • Рибне філе – 300 г;
  • Картопля – 6 шт;
  • Панірувальні сухарі;
  • Цибуля – 2 шт;
  • Сіль;
  • Олія – 50 мл;
  • Сушені гриби – 30 г;
  • Рибний бульйон або вода – 100 мл.

Приготування риби
Приготування рибиvolyn.tabloyid.com

Приготування:

Замочуємо сушені грибочки в кип'яченій воді на пів години. 

Рибне філе нарізаємо середніми шматочками, обвалюємо кожен у паніровці, обсмажуємо на двох ложках олії з двох боків до рум'янцю.

Очищаємо та нарізаємо цибулю дрібними кубиками.

Подрібнюємо гриби, картоплю ріжемо невеликими скибочками. Злегка обсмажуємо обидва компонента окремо один від одного на сковороді, додавши трохи солі.

Викладаємо в горщики шарами всі інгредієнти: половину картоплі, шматочки риби, обсмажені гриби, цибулю, другу частину картоплі. Поливаємо все рослинною олією і заливаємо водою або рибним бульйоном, додаємо за смаком сіль.

Тушкуємо в духовці до готовності – приблизно пів години. Готовність страви можна визначити за готовністю картоплі.

Рибка в капусті

Складові:

  • Філе тріски – 400 г;
  • Білокачанна капуста – 500 г;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Корінь селери;
  • Морква;
  • Сіль, перець, приправи;
  • Томатна паста – 25 г;
  • Олія – 30 мл;
  • Лимонний сік – 20 мл.

Риба
Рибаdobryjlikar.com

Приготування:

Філе риби промиваємо, обсушуємо та нарізаємо на великі порційні шматки. Солимо, перчимо, збризкуємо лимонним соком.

З капусти знімаємо верхні листки, нарізаємо тонкою соломкою.

Цибулю подрібнюємо, моркву та селеру натираємо на тертці.

У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо спочатку цибулю до золотого відтінку, потім додаємо моркву та селеру, смажимо ще кілька хвилин. Додаємо капусту та томатну пасту, солимо, перчимо, тушкуємо до готовності капусти, постійно помішуючи всі овочі, щоб нічого не підгоріло.

Викладаємо у форму для випікання половину тушкованих овочів, зверху акуратно викладаємо рибне філе, накриваємо рибу капустою, що залишилася. Запікаємо в духовці протягом 30 хвилин.

Сувлакі з білої риби

Складові

  • Жирна біла риба (риба-меч, палтус, зубатка) – 500 г;
  • Оливкова олія – 4 ст. л;
  • Часнику – 1 зубчик;
  • Розмарин – 1 гілочка;
  • Червоний солодкий перець – 1 великий стручок;
  • Лимон – 1 шт;
  • Свіже лаврове листя;
  • Лимонний сік – 2 ст. л;
  • Морська сіль;
  • Мелений чорний перець за смаком.

Шашлик із риби
Шашлик із рибиКаталог рецептів

Приготування:

Філе риби промийте, обсушіть і наріжте кубиками зі сторонами 2,5-3 см.

Часник подрібніть. Дрібно наріжте листочки розмарину. Змішайте оливкову олію, часник, лимонний сік, сіль і перець.

Замочіть в холодній воді дерев'яні шампури. Перець розріжте вздовж, видаліть насіння і наріжте половинки на квадрати зі стороною 2,5 см.

Лимон розрізати уздовж і наріжте на шматочки.

Покладіть рибу в скляний посуд, залийте маринадом, перемішайте і залиште на 20 хвилин. Нанизуйте на шампури, чергуючи рибу, лимон, червоний перець і лаврове листя.

Застеліть деко пергаментом, покладіть зверху шашлички, збризніть оливковим маслом і поставте в розігріту до 220 градусів за Цельсієм, духовку на 15 хвилин. Подавайте на стіл у гарячому вигляді.

Котлети зі щуки з грибами

Складові:

  • Щука – 1 кг;
  • яйця – 2 шт;
  • батон – 4 скибочки;
  • цибуля – 1 шт;
  • печериці – 200 г;
  • сіль, перець до смаку;
  • панірувальні сухарі, кунжут для обсмаження.

Рибні котлети
Рибні котлетиТСН

Приготування:

Печериці обсмажити.

Щуку відділити від хребта і більших кісток. Перемолоти в м'ясорубці разом із цибулею. Додати яйця, відмочений батон, сіль, перець, печериці. Усе добре вимішати.

До панірувальних сухарів додати попередньо трохи кунжуту і добре їх вимішати.

Формувати котлетки, обволікувати в паніровці і смажити.

Попередній матеріал
Вижив у бою під Крутами – і став першим у світі трансплантологом: життя Юрія Вороного
Наступний матеріал
Коронавірус у світі: Меркель вийшла з карантину, Нью-Йорк продовжив режим "на паузі"
Loading...